Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Дума прие резолюция с искане за санкции над Грузия

| обновено на 09.07.19 в 19:41

На днешното си заседание депутатите от Държавната дума единодушно подкрепиха предложение до правителството за въвеждане на санкции срещу Грузия. Руският президент Владимир Путин обаче се обяви против ограничителните мерки.

Председателят на Думата Вячеслав Володин уточни, че парламентаристите настояват да бъде забранен вносът на грузински вина и вода, както и да бъдат ограничени паричните преводи от Русия за Грузия. Острата реакция на депутатите беше провокирана от грузинския журналист Георгий Габуния. В неделния брой на предаването „Постскриптум“ в ефира на опозиционната телевизия „Рустави 2“ журналистът употреби обидни квалификации по адрес на руския президент. От Екатеринбург, където е на посещение, Путин се обяви против въвеждането на санкции срещу Тбилиси от уважение към грузинския народ. Той припомни, че много хора в самата Грузия са протестирали срещу поведението на журналиста.

„За да възстановим пълноценните отношения между Русия и Грузия, няма да предприема нищо, което да усложни отношенията ни“, каза Путин.

На въпрос дали грузинският журналист трябва да бъде екстрадиран в Русия и съден за обида срещу държавния глава, както настояха вчера някои руски депутати, Путин отговори: „Не е достоен за такава чест, нека продължава да работи“.

Георгий Габуния няма да бъде уволнен, а само отстранен от работа за два месеца, съобщиха по-рано от телевизия „Рустави 2“. Вчера и президентът на Грузия Саломе Зарубашвили, и премиерът Мамука Бахтадзе определиха изказването на журналиста като провокация, зад която стои бившият държавен глава и настоящ противник на властта Михаил Саакашвили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна