Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 2% след силен спад на американските петролни складови запаси

В сряда петролните фючърси нарастват с над 2% към най-високи нива от началото на юли след изненадващо солидно понижение на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица.

Подкрепа за поскъпването на петрола оказва и информация, че редица големи енергийни компании са започнали да евакуират персонала и да спират производството на техни нефтени платформи в Мексиканския залив след предупреждения на метеоролози, че настоящите "тропически смущения" ще се превърнат по-късно тази седмица в тропическа буря.

Фючърсите на петрола брент с доставка през септември поскъпват с 2,35% към 65,60 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 1-ви юли насам. фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август пък нарастват с 2,3% към 59,15 долара за барел - най-високо ниво от 2-ри юли.

Основен катализатор за днешното силно възходящо движение оказваха данни на Американския петролен институт (API), според които складовите запаси на суров петрол  в САЩ са намалели с цели 8,1 млн. барела до 461,4 млн. барела през седмицата до 5-и юли, докато очаквания на анализатори и икономисти бяха за по-скромно понижение с около 3 млн. барела.

Днешното силно поскъпване на черното злато е и в резултат на информацията за евакуация и временно прекратяване на добивите от редица нефтени платформи в Мексиканския залив поради опасения за предстояща тропическа буря.

Водещи компании като Chevron, Royal Dutch Shell, BP Plc. и BHP Group Ltd. вече са започнали да евакуират персонала от 15 офшорни нефтени платформи, докато компанията Exxon Mobil Corp. заяви, че внимателно следи "тропическите смущения", за да определи дали нейните съоръжения също могат да бъдат засегнати.

Трябва да се има предвид, че в Мексиканският залив се добива 17% от суровия петрол в САЩ, който възлиза общо на над 12 млн. барела дневно.

През миналата седмица "ОПЕК +" се договориха да удължат действието на споразумението за съкращаване на петролопроизводството с 1,2 млн. барела на ден до март 2020-а година. Това допълнително помогна за стабилизиране на петролните пазари на фона и на продължаваща ескалация на напрежението в Близкия Изток, свързано най-вече с Иран.


Междувременно иранският президент Хасан Рухани заяви в сряда, че Великобритания ще бъде изправена пред "последици" относно задържането наскоро на ирански петролен супертанкер близо до Гибралтар.

Поскъпването на петрола обаче е ограничено от несигурността относно перспективите пред глобалния икономически растеж в резултат най-вече търговката война САЩ-Китай, както и рекордните добиви на американски лек суров петрол от над 12 млн. барела на ден.

Във вторник Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) пък представи последния си редовен месечен доклад в който прогнозира, че добивите на американски суров петрол ще достигнат през 2019-а година 12,36 млн. барела на ден, което е с 0,3% повече, отколкото направената през юни прогноза.

EIA също така повиши и очакванията си за цената на американския лек суров петрол за настоящата година с 0,5% до 59,89 долара за барел, но понижи прогнозата за осреднената цена на петрола брент с 0,3% до 66,51 долара за барел.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна