Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски министър хвърли оставка след скандал със скъпи вечери

Франсоа дьо Рюжи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на околната среда Франсоа дьо Рюжи обяви днес, че подава оставка след медийни съобщения, че разхищавал държавни пари, включително за луксозни вечери, предаде АФП. Дьо Рюжи (45 г.) обаче отхвърли категорично „медийния линч“.

„Атаките и медийни линч срещу моето семейство ме накараха да предприема необходимата стъпка назад. Тази сутрин дадох оставката си на премиера“, каза той.

Със снимки, свидетели и документи френският сайт за разследваща журналистика Медиапарт разкри по-рано този месец, че между октомври 2017 и юни 2018 г. е преброил десетина вечери, за които е бил използван персоналът на резиденцията на Дьо Рюжи, който тогава беше председател на Националното събрание, припомня БТА.

По време на вечерите на трапезата са били сервирани омари, шампанско и вина от избите на Националното събрание на 10-30 гости, по-голямата част от които принадлежащи към роднинския и приятелски кръг на съпругата на Дьо Рюжи, Северин дьо Рюжи, която е журналистка в списанието за знаменитости „Гала“, твърди Медиапарт.

Според сайта Дьо Рюжи е похарчил 63 000 евро публични средства за ремонт на апартамента си в Париж. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна