Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 жертви след подпалено анимационно студио в Киото

| обновено на 18.07.19 в 15:55
За палежа на студиото за анимационни филми в японския град Киото е задържан 41-годишен мъж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 33 души загинаха при предизвикан умишлено пожар в студио за анимация в японския град Киото, предаде Франс прес, като се позова на службата за пожарна безопасност.

Тя съобщи, че са открити още 11 души без сърдечна дейност. Този термин се използва, когато хората не дават признаци на живот, но смъртта им още не е била потвърдена от лекар.

Преди това бе констатирана смъртта на 13 човека, а 35 са ранени, като 10 от тях са в тежко състояние. Все още има хора в неизвестност.

Според местни медии в триетажната сграда е трябвало да се намират около 70 души, посочва АФП.

За палежа на място бе задържан 41-годишен мъж, който носел туба, разлял запалителна течност и я подпалил. В сградата са намерени и няколко ножа, които може да принадлежат на нападателя, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Престъпността в Япония е относително ниска, но страната понякога става театър на кървави атаки, включително с нож, и палежи.

Оцелели, които са видели нападателя, казаха, че той не е техен колега и че е крещял „Умрете!“, когато е разлял течността и я е запалил, предаде Асошиейтед прес.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до японския премиер Шиндзо Абе по повод опустошителния пожар в анимационното студио в Киото, причинил многобройни човешки жертви.

Премиерът Борисов изразява съболезнования към семействата и близките на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите. 

„Уверявам Ви в съпричастността ни към мъката и страданието на засегнатите от трагедията в този труден момент“, отбелязва още българският министър-председател в съболезнователната телеграма до японския премиер Шиндзо Абе.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени