Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обеща Брекзит до 31 октомври и да обедини Великобритания

ЕК предупреди новия британски премиер Джонсън, че няма да промени условията на Брекзит

Реч на Борис Джонсън след избирането му за лидер на Консервативанта партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като спечели партийната надпревара за следващ премиер на Обединеното кралство, Борис Джонсън обеща да обедини Великобритания и се ангажира, че Брекзит ще бъде факт до 31 октомври.

"Като някой спящ гигант ние ще се издигнем чрез по-добро образование, по-добра инфраструктура, повече полиция, фантастично широколентово разпространение във всяко едно домакинство. Ще обединим тази удивителна страна и ще я придвижим напред".

"Знам, че ще има хора, които ще поставят под въпрос мъдростта на решението ви и може да има някои хора, които все още се чудят какво са направили. Аз просто ще ви посоча, че нито една партия няма монопол на мъдростта. Но ако погледнете историята на последните 200 години от съществуването на тази партия (Консервативната партия), ще видите, че ние, консерваторите, сме имали най-добрите идеи".

"Ще активизираме страната. Ще постигнем Брекзит на 31 октомври и ще се възползваме от всички възможности, които ще ни донесе един нов дух", посочи новият британски премиер.

Относно основните приоритети, стоящо пред него, Борси Джонсън каза: "Осъществяването на Брекзит, обединение на нашата страна и победа над Джереми Корбин от Лейбъристката партия".


ЕК поздрави новия британски премиер Джонсън, но предупреди, че няма да промени условията на Брекзит

Европейският съюз поздрави новоизбрания британски премиер Борис Джонсън, но подчерта, че ЕС няма да се вслуша в неговите предизборни обещания за предоговаряне на Брекзит сделката.

Европейска комисия е готова да работи с Джонсън, но границите са ясни, посочи говорителка на ЕК.

"Очакваме с нетърпение да работим конструктивно с премиера Джонсън, когато той встъпи в длъжност, за да улесни ратифицирането на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС и за постигне на контролиран Брекзит", заяви и преговарящият от страна на единния блок Мишел Барние.

"Готови сме също така да преработим договорената декларация за ново партньорство", добави той, позовавайки се на политическата декларация, която придружава Споразумението за оттегляне.

Минути преди да бъде обявена победата на Джонсън в надпреварата за нов лидер на Консервативната партия, заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс каза, че ЕС няма да се съгласи да промени сключената от него сделка с досегашния британски премиер Тереза Мей.

"Обединеното кралство постигна споразумение с Европейския съюз и Европейският съюз ще се придържа към това споразумение", посочи на пресконференция  Тимерманс.  "Това е възможно най-добрата сделка".

Относно победата на Борис Джонсън, заместник-председателят на ЕК каза: "На него му отне доста време да реши дали е "за" или "против" Брекзит. Сега позицията му е ясна"

Тимерманс също така каза, че ЕС ще подържа досегашната линия по отношение на Брекзит и че "яркият характер" на Джонсън няма значение.

"Ще чуем какво ще каже новият премиер, когато дойде в Брюксел", отбеляза той, но предупреди за най-вредния сценарий на напускане на Обединеното кралство без споразумение.

"Брекзит без сделка или твърд Брекзит ще бъде трагедия за всички страни, а не само за Обединеното кралство", посочи Тимерманс. "Ако това се случи, всички ще страдат".


Донлад Тръмп: Джонсън ще бъде "страхотен" като британски премиер

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп също поздрави Борис Джонсън за победата и посочи, че той ще бъде "страхотен" като нов премиер на Великобритания.

"Поздравления за Борис Джонсън за това, че стана новият министър-председател на Обединеното кралство. Той ще бъде страхотен премиер!", написа Тръмп в Туитър.


Тереза Май поздрави Борис Джонсън с победата, остава депутат в британския парламент

Премиерът в оставка на Обединеното кралство Тереза Мей също поздрави своя наследник Борис Джонсън за победата в надпреварата за ръководството на Консервативната партия. Тя също така посочи, че планира да в британската политика като член на парламента.

"Силни поздравления за Борис Джонсън за това, че беше избран за лидер на консерваторите - сега трябва да работим заедно, за да постигнем Брекзит, който да работи за цялото Обединено кралство да държим Джереми Корбин извън управлението на страната. Ще имате пълната ми подкрепа от пейките в парламента", написа Тереза Мей в Туитър.

Малко преди да бъдат обявени резултатите от лидерската надпревара при торите между Борси Джонсън и външния министър на страната Джереми Хънт, Тереза Мей приключи последното заседание на нейния кабинет. По-рано беше обявено, че тя ще отговори на последните въпроси като министър-председателя пред британските депутати.


Джереми Хънт: Джонсън ще бъде "чудесен премиер на нашата страна в този критичен момент"

Министърът на външните работи Джереми Хънт поздрави Борис Джонсън за победата в надпреварата за лидер на Консервативната партия, като туитва, че той ще бъде "чудесен премиер за нашата страна в този критичен момент!".

Хънт, който спечели едва една трета от подадените гласове на торите, поздрави Джонсън за неговия "оптимизъм, енергия и безгранична увереност в нашата чудесна страна", които той е показал по време на предизборната кампания. "Точно това ни трябва", подчерта той.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна