Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 52 убити при масови безредици в бразилски затвор

Безредици в бразилски затвор причиниха смъртта на най-малко 52-ма затворници

Най-малко 52 затворници са загинали, като 16 дори са били обезглавени, в затворнически бунт в понеделник в северния бразилски щат Пара, съобщиха от държавните затворнически власти, предаде Ройтерс.

Държавните власти съобщиха, че бунтът е започнал около 7 часа сутринта в затвор в град Алтамира, като в него са участвали конкурентни престъпни банди, които са взели за заложници най-малко двама надзиратели, докато се биели помежду си.

Видеоклипове, циркулиращи онлайн, показаха затворници, които празнуват, докато ритат обезглавени глави по пода. Агенция Ройтерс обаче не успя да провери достоверността на кадрите.

Това само подчертава тежката битка на крайнодясното правителство на Бразилия за възстановяване на реда в затворите на страната

Ужасното безредие е последната смъртоносна атака в бразилски затвора тази година. Най-малко 55 затворници загинаха през май по време на нападение в затвор в северния щат Амазонас. През 2017-а година пък седмици на насилие в Амазонас доведоха до 150 смъртни случая в затвора, тъй като местни банди, подкрепени от двете най-големи фракции в Бразилия, започнаха война.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна