Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маори излязоха на протест срещу „кражбата на деца“

Снимка: Ройтерс

Хиляди маори излязоха днес на протест в Нова Зеландия с настояване за край на практиката за отнемане на деца в рискова ситуация от техните семейства на фона на напрежение между общността и правителството, предаде Ройтерс.

Деца, за които се смята, че има опасност в семействата им, минават към държавна грижа от десетилетия, въпреки критиките на коренното население, което смята, че този процес има расистки уклон и е наследство от колониалната епоха. Мнозинството от децата под закрила на държавата са маори.

„Нюзрум“, новинарски уебсайт, наскоро съобщи, че служители на министерството за децата – Оранга Тамарики, наскоро се опитали да отнемат новородено от майка му в болницата.

Новината предизвика гнева на обществеността и накърни имиджа на премиерката Джасинда Ардърн, която е известна със състрадателен стил на управление, но е обвинявана от критиците си, че не обръща внимание на вътрешни проблеми.

Днешният протест съвпадна и с друг протест на маори – хиляди се събраха в столицата Окланд и се обявиха против планове за строителство върху земя, която смятат за свещена. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна