Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите и бизнес нагласи в еврозоната през юли до близо 3-годишно дъно

През юли икономическото и бизнес доверие в еврозоната продължи да се понижава към ново близо тригодишно дъно в резултат на влошаване на мениджърските нагласи в промишлеността, в сферата на услугите, в търговията на дребно и в строителството, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. Днешните данни на ЕК са пореден знак за продължаване на икономическата слабост в еврозоната и в началото на третото тримесечие на настоящата година и доказателство, че ЕЦБ ще трябва да предприеме нови стимулиращи икономиката и инфлацията мерки на следващото си заседание през септември.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през юли до 102,7 пункта от 103,3 пункта през юни и при очаквания на финансовите пазари за спад до 102,6 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от март 2016-а година.

Негативно влияние върху нагласите през текущия месец оказва влошаването на бизнес доверието във всички важни икономически сектори при слабо подобрение единствено на потребителското доверие.

Европейската комисия отчита сериозно влошаване на бизнес доверието в Германия (спад с 2,4 пункта) при стагнация във Франция и подобрение в останалите три водещи икономики в еврозоната - Холандия (повишение с 1,7 пункта), Италия (с 1,4 пункта) и Испания (с 0,6 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се понижи рязко през юли до -0,12 пункта от 0,17 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от септември 2013-а година. Според ЕК четири от пет компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат понижения, като влошаване има в мненията на мениджърите за производството в миналото и относно техните производствени очаквания в бъдеще, като и при техните оценки за общите и експортните поръчки. Слабо подобрение бележи единствено тяхната оценка за нивата за складови запаси.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира поредно силно понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, до -7,4 пункта от -5,6 пункта през юни, докато индексът в сферата на услугите се понижи през юли до 10,6 от 11,0 пункта месец по-рано. Влошаване отчитат и бизнес нагласите в търговията на дребно - до -0,7 от 0,1 пункта, както и в строителството - до 5,0 пункта от 7,6 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за слабо подобрение през юли до -6,6 пункта от -7,2 пункта през юни.

Според ЕК индексът, измерващ инфлационните очаквания сред потребителите в еврозоната за следващите 12 месеца, се понижи през юли до 20,6 от 21,9 пункта през юни, докато  съответният индекс за продажните цени в промишления сектор се понижи до 1,7 от 3,2 пункта месец по-рано.

Слабите резултати от последното проучване на ЕК са поредно доказателство за продължаващо влошаване на перспективите пред икономиката на еврозоната и в началото на второто полугодие и вероятно ще засилят очакванията за предприемане на действия от страна на ЕЦБ още на следващото заседание през септември. Тези мерки могат да включват както намаляване на и без това рекордно ниските отрицателни лихвени ставки, така и рестартиране на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", която беше преустановена в края на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени