Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на Уолстрийт в очакване на решението на Фед за лихвите

Основните американски фондови индекси се колебаят предпазливо около техните вчерашни нива на затваряне, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към края на важното заседание на Федералния резерв, на което се очаква първо понижение на американските лихви от повече от едно десетилетия насам.

И трите водещи индекса на Уолстрийт стартираха търговията в сряда със слаби повишения благодарение най-вече на ръст на акциите на Apple Inc., след като късно снощи технологичният гигант отчете по-добри от очакваното печалби и приходи през последното тримесечие и прогнозира по-добри продажби настоящото тримесечие.

Последва париране на част от първоначалното възходящо движение, като индексите DJIA и S&P500 се движат малко под и над вчерашните нива на затваряне, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,2%.

Акциите на Apple Inc. стартираха търговията с ръст от над 5% към 10-месечен връх от 221,37 долара за една акция, като пазарната капитализация на технологичния гигант отново успя да напредне малко над ключовите 1 трлн. долара. Така ръководена от Тим Кук компанията е изправена единствено от Microsoft, докато на трето място остава Amazon с пазарна капитализация, която е с около 100 млрд. долара под тази на Apple, или малко под 1 трлн. долара.

На другия полюс обаче са акциите на Advanced Micro Devices, като те поевтиняват с над 8% в резултат на по-слаб от очакваното растеж на приходите на компанията за последното тримесечие и занижена прогноза за продажбите през текущото тримесечие. Това се отразява негативно на целия сектор на технологичните компании, произвеждащи микроцесори, като целият Philadelphia Semiconductor index се понижава с 1,6%.

Инвеститорите изглежда игнорират липсата на съществен прогрес при приключилите двудневни търговски преговори между САЩ и Китай в Шанхай, тъй като акцентът се поставя върху края на заседанието на Фед тази вечер (от 21:00ч. наше време) и върху пресконференцията на шефа на централната банка Джером Пауъл (от 21:30ч.).

Уолстрийт очаква, че довечера Фед ще понижи с 25 базисни пункта федералната фондова лихва до диапазона между 2,00% и 2,25% (от 2,25%-2,50%), като това би представлявало първото намаляване на лихвените ставки от повече от 10 години насам (от последната глобалната финансова криза).

Именно очакванията за намаляване на американската лихва бяха в основата на възходящото движение на пазарите на акции на Уолстрийт през настоящия месец, като в рамките на юли DJIA се повишава с 2,3%, S&P500 - с 2,4% и Nasdaq - с 2,2%.

Инвеститорите ще следят внимателно и дали Федералният резерв ще сигнализира за навлизане в по-траен цикъл на намаляване на лихвите, за да се справи с потенциалните негативни последици за американската икономика от дългогодишния търговски спор с Китай и забавящата се глобална икономика, както и се пребори със слабата инфлация.

Някои инвеститори се опасяват, че Фед може да даде знак, че днешното намаляване на лихвите е само еднократен "превантивен" акт, докато участниците на финансовите пазари вече са отчели не само очакваното по-късно днес понижение, но и още две до края на годината. При такъв сценарий има риск от негативна реакция на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна