Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 юли-3 август

Кирил Николов-Дизела
Снимка: Личен архив

Заради влошените атмосферни условия, Кирил Николов-Дизела прекрати в събота преди обед опита си за рекорд по Е4, в района на Южен Пирин и Славянка.
На 1-ви август той стартира от Драгалевци с цел да измине българския участък от международния пешеходен маршрут, минаващ през 5 планини, за по-малко от 2 денонощия. Заради преминалия фронт от бури и предвид прогнозата за неподходящо време, от екипа му обявиха, че прекратяват опита, с цел осигуряване на безопасност на бегача, както и на хората, които го подкрепят по трасето.
"Приятели, поради утежнената ситуация след преминалия фронт от бури и лоша прогноза за нов, също настъпващ по-рано от очакваното силен фронт преди обяд на 03.08 в района на Южен Пирин и Славянка - бягането на Кирил по #Е4 се прекратява. Решението е по преценка на организатора с цел осигуряване безопасност на всички екипи. Всички са добре. Надяваме се проявата да ви е била интересна. Това разбира се не е всичко." - съобщиха организаторите.

Междувременно, стана ясно, че Кирил Николов-Дизела и Антония Григорова се класират за финала на Световните серии по скайрънинг. За състезнаието са се класирали още 69 от най-добрите скайрънъри в света. Стартът е на 19 октомври в Лимоне, Италия. 

Никола Калистрин, Радостина Балова и Ахмед Ахмед
При силна конкуренция и тежки атмосферни условия (бурен вятър с дъжд) българските състезатели записаха добро участие в дисциплината Вертикален километър на Световното първенство по скайрънинг за младежи. Стартът беше в петък в Лакуила, Италия. Никола Калистрин зае седмо място при младежите, а Радостина Балова стана 11-а при девойките. 
Третият ни представител - Ахмед Ахмед получи хипотермия, но успя да финишира и зае 40-ото място.

"Стартирах добре, но още първите 10 минути вече бях мокър и силният вятър ми разказа играта. (Просто не съм бил на планина в такива условия). Преди финала усещах как ми крампират бедрата и един по един ме изпреварваха другите състезатели... На финала вече бях получил хипотермия и лежах в една кола, завит с одеала... На Campo Imperatore не се чувахме от силният вятър. Радвам се, че единствено не се отказах и финиширах. Сега вече всичко е точно." - написа във Фейсбук Ахмед Ахмед. Той и Радостина Балова ще участват в неделя в дисциплината Скайрън 22 км. 

В неделя ще се проведе Мальовица Sky Run. Планинското състезание е с 2 трасета - 19 км (1631 м денивелация) и 14,3 км (1152 м денивелация). Първата дистанция е и контролно състезание за Европейското първенство по скайрънинг, което започва на 1-ви септевмри в Италия. 

В понеделник рекордьорът по Ком-Емине Божидар Антонов смята да започне опит да подобри собственото си постижение по маршрута. Дали стартът ще е точно тогава все още не е сигурно, защото зависи какви ще са атмосферните условия. Сигурно е, обаче, че Божо този път се цели в това да измине близо 600-километровия маршрут за по-малко от 4 дни. Миналото лято планинският бегач подобри тогавашния рекорд, изминавайки Ком-Емине за 4 дни, 8 часа и 27 минути. 

Победителите в Кладно
Истински фурор предизвикаха българите на 24-часовия ултрамаратон, койот се проведе на 27 и 28 юли в град Кладно, Чехия. Целта пред участниците беше да изминат колкото може повече километри в рамките на едно денонощие. 
Първи в генералното класиране, с рекордния за страната ни резултат от 253 км стана Владимир Ставрев (38 г.). 24-годишният Христо Цветков грабна среброто с 246 км, а четвъртото и петото място бяха заети, съответно, от Антоний Кунчев (215 км) и Вихрен Иванов (213 км). 
Единствената ни представителка при жените - Красимира-Ан Петрова, се класира пета, с резултат 151 км, в изключително силна надпревара. 

Последни дни от участието на Тодор Димитров в най-дългото състезание в света - 3100 мили (около 5000 км) за 52 дни в Ню Йорк. Още няколкостотин километра остават на българина. Финалът е след 4 дни.

Участниците в българската експедиция до Чаракуза, Пакистан пристигнаха в Базов лагер във вторник. Очаква се след опознавателни изкачвания те да преценят на кой от върховете в долината да направят премиерно изкачване. В експедицията са едни от най-опитните ни алпинисти - Николай Петков и Дойчин Боянов, както и по-младите надежди на родното катерене - Руслан Вакрилов и Венцислав Костов. Експедицията е посветена на 90 години алпинизъм в България.
Към Хан Тенгри
Най-късно утре алпинистите от друга българска експедиция ще атакува седемхилядника Хан Тенги (7010 м). Пламена Петрова, Григор Вътев, Жеко Вътев и Стефан Вътев се отправиха към планината Тян Шан в Централна Азия на 23 юли. Четиримата имат една ношувка в Лагер 1 (4700 м), в аклиматизацията си са достигнали 5900 м височина и са пренощували в Лагер 2 (5500 м).

В петък Григор Вътев съобщи за БНР:
"В Базов лагер сме. Утре или вдругиден рано сутринта (неделя или понеделник - бел.ред.) ще атакуваме. Палатките ни са в Лагер 2 и ще се качим директно там. От там следва Лагер 3 и атака на върха".

В Имст, Австрия се провежда третият, финален кръг от Европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплините трудност и скорост. Над 300 млади катерачи от 25 страни, включително България, спорят за медалите в състезанието и победата в крайното класиране за европейската купа в двете дисциплини за 2019 г. Това е и последна проверка за европейските състезатели преди световното първенство, което започва на 21-ви август.

Денис Урубко

И едно постижение от алпинизма, което си струва да отбележим - няколко дни, след като навърши 46 гоини, руснакът, добил полско гражданство, Денис Урубко изкачи осемхилядника Гашербрум 2 (8035 м) по нов маршрут. Урубко потегли на 31 юли вечерта сам - без телефон и без проследяващо устройство, като при атаката не е използвал допълнителен кислород. Преди това Урубко се аклиматизира, достигайки отново Гашербрум 2, но по нормалния маршрут, а, междувременно, се включи и в три спасителни акции в района.

Северната стена на Латок 1

Обявиха носителите на престижните награди "Златен пикел" за 2019 г. - еквивалент на Оскарите в алпинизма. Първото отличено постижение е изкачването на Томас Ливингстън, Алеш Чесен и Лука Стражар по северната стена на Латок 1 (7145 м) в Каракорум, Пакистан. Тримата изкатериха 2/3 от неизкачваната досега стена, а в последната част се прехвърлиха на по-безопасния кулоар между Латок 1 и Латок 2.
Отличие получават посмъртно Давид Лама, който миналия октомври направи солово изкачване на девствения връх Лунаг Ри (6907м) в Непал, както и Хансйорг Ауер - за соловото си изкачване на непреминаваната дотогава западна стена на Лупгар Сар (7200 м) - отново в Каракорум. Лама и Ауер загинаха, заедно с американеца Джес Роскели, при лавина в Канадските скалисти планини тази пролет.
Знаменитият полски алпинист Кшищоф Виелицки ще получи “Златен пикел” за цялостна кариера. Роденият през 1950 г. Виелицки е петият човек в света, изкачил всичките 14 осемхиляцдници на планетата, и първият, стъпил на Еверест, Канчендзьонга и Лхотце през зимата. Церемонията по връчване на наградите Златен пикел ще се проведе през септември в Ладек, Полша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна