Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обсъди с Доналд Тръмп по телефона Брекзит

Доналд Тръмп и Борис Джонсън

В понеделник британският премиер Борис Джонсън разговаря с американския президент Доналд Тръмп по телефона, като двамата лидери обсъдиха процеса на Брекзит, както и търговски и икономическите въпроси от взаимен и глобален интерес, се казва в изявление на кабинета на Джонсън, цитирано от Ройтерс.

"Премиерът днес разговаря с президента Тръмп. Те обсъдиха глобалните икономически въпроси и търговията, като британският премиер представи на американския президент и актуализирана информация относно процеса на Брекзит",  заяви говорител от кабинета на Джонсън.

От Белият дом потвърдиха за проведения разговор, отбелязвайки че двамата лидери са засегнали редица теми, включително търговията и сигурността.

Тръмп очаква с нетърпение да се срещне с Джонсън "в близко бъдеще", се казва в краткото изявление от Белия дом, като се допълва, че президентът на САЩ е изразил признателност за "стабилното партньорство на Великобритания" при справянето с глобалните предизвикателства.

"Президентът изрази своята благодарност за стабилното партньорство на Обединеното кралство при справяне с глобалните предизвикателства и очаква да се срещне лично с Джонсън в близко бъдеще", се казва в изявлението.

Междувременно британски медии съобщиха, че Борис Джонсън планира да посети Франция и Германия към средата на месеца, за да обсъди с Еманюел Макрон и Ангела Меркел исканията на Великобритания за Брекзит преди срещата на Г-7, която ще се проведе от 24-ти до 26-и август.

Според в-к Daily Mail Борис Джонсън ще използва двете срещи, за да подсили ангажимента си за Брекзит без сделка и за да попречи на темата за Брекзит да доминира на срещата на върха на Г-20 по-късно този месец в Биариц, Франция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна