Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов трус на пазарите на акции, след като Китай заплаши САЩ с контрамерки на американските мита

Европейските борси се оказаха под нов силен натиск от продажби, след като Китай заплаши с предприемане на контрамерки при положение, че САЩ действително въведат от 1-ви септември мита от 10% върху вноса на китайски стоки.

В началото на днешната търговия борсите на стария континент отвориха с предпазливи повишения след бруталните разпродажби в сряда, тъй като имаше известна стабилизация на доходността на държавните облигации над вчерашните рекордни дъна.

Заплахата на Министерството на финансовите на Китай за предприемане на контрамерки спрямо предстоящите нови американски тарифи обаче провокира ново силно напрежение на капиталовите пазари, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с нови 1,3% след вчерашен спад с цели 1,68% и вече се търгува към 6-месечно дъно около 361,67 пункта (най-ниско ниво от началото на февруари 2019-а година).

Немският индекс DAX 30 губи нови близо 2% от стойността си, след като в сряда се срина с 2,2% и вече се търгува в 5-месечно дъно от 11 271 пункта (най-ниско ниво от средства на месец март), докато френският CAC 40 се понижава с 1,47%, а британският FTSE100 - с 1,72% след тяхно вчерашно понижение съответно с 2,1% и с 1,4%.

Подновеният спад на доходността на европейските и на американските държавни облигации към рекордни дъна допринася за новото рязко повишаване на напрежението на фондовите борси.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ се понижава към тригодишно дъно под 1,515% (най-ниско ниво от октомври 2016-а година), а на краткосрочните 2-годишни книжа - към 1,506%, но поне на този етап глобалните инвеститори все още не са свидетели на вчерашния феномен "обърната крива на доходност" (по-висока доходност по краткосрочните, отколкото по дългосрочните книжа), който по принцип е предвестник на икономическа рецесия и който беше в основата на бруталния спад на Уолстрийт в сряда. Доходността на 30-годишните американски дългови книжа пък удари ново рекордно дъно от 1,953%.

В същото време доходността на дългосрочните 30-годишни германски дългови книжа се понижава под нивото от -0,2% за пръв път в историята, докато доходността на 10-годишните облигации удари ново рекордно дъно от -0,67%.

Падащите лихви и доходност на държавните облигации по цял свят доведе днес до нов негативен рекорд на дълговите пазари, като вече книжа за 16 трлн. долара се търгуват с отрицателна доходност. Това се отразява особено негативно на банковите акции, като днес акциите на немската банка Commerzbank поевтиняват с 2,5% към ново рекордно дъно за четвърта поредна сесия на търговия. Акциите на Deutsche Bank поевтиняват с 2,75% към 5,81 евро за една акция, тествайки рекордно дъно от 5,801 евро.

Американските фондови фючърси също реагират негативно на отправената от Китай заплаха за контрамерки спрямо влизащите на 1-ви септември мита от 10% за вноса на китайски стоки в САЩ, парирайки сутрешното предпазливо повишение.

Фючърсите на DJIA се понижават с над 100 пункта (с 0,5%), след като снощи индексът на сините чипове се раздели с цели 800 пункта (спад с 3,05%) - най-силен дневен спад за 2019-а година и четвъртият най-голям спад в историята в пунктово изражение.

Фючърсите на S&P500 пък се понижават с 0,4%, а тези на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,81%, след като вчера и те загубиха съответно 2,93% и 3,02% от стойността си.

Силен спад на извънборсовата търговия с близо 9% бележат акциите на Cisco Systems, след като късно снощи технологичният гигант отчете малко по-добри от очакваното финансовите резултати за последното тримесечие, но в същото време компанията направи слаба прогноза за представянето си през следващото тримесечие.

И днес инвеститорите на фондовите борси ще следят под лупа поведението на пазарите на облигации, но с повишен интерес ще се очакват и серия важни икономически данни от САЩ - за продажбите на дребно през юли (от 15:30ч. наше време), за промишлената активност през август в региона на Ню Йорк и в региона на Филаделфия (също от 15:30ч.), както и за промишленото производство през юли (от 16:15 ч.).

Междувременно американските фондови индекси излязоха на "зелена територия" благодарение на силен ръст на акциите на Walmart Inc. с близо 7%  на извънборсовата търговия, след като най-голямата верига магазини за търговия на дребно представи по-добри от очакваното данни за печалбите през последното тримесечие и прогнозира по-добро от очакваното повишение на продажбите за цялата настояща финансова година.

Компанията Walmart Inc. е с голяма тежест в индекса на 30-те водещи компании, което допринесе за скок на фючърсите на DJIA с над 150 пункта (с 0,65%). Фючърсите на широкият индекс S&P500 вече нараства с 0,66%, а на Nasdaq100 - с 0,59%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна