Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж изкара 82 дни в арест, след като внесе мед в САЩ

honey_1

Мъж с произход от Ямайка бе задържан близо три месеца в Съединените щати, след като донесъл бутилки с мед от карибския остров, за които митническите агенти погрешно сметнали, че са течен метамфетамин, предаде БГНЕС.

Леон Хоутън е посещавал семейство в Ямайка всяка Коледа, откакто пребивава в Мериленд от преди десетина години, съобщи в. „Вашингтон пост“ в петък, отразявайки невероятния лош късмет и безумните действия на митници и имиграционни власти в САЩ.

Драмата на Хоутън започна на 29 декември на международното летище Балтимор-Вашингтон, когато митническите агенти накарали куче да подуши чантите му.

Вътре те намират три бутилки, надлежно етикетирани като мед, който Хоутън, 45-годишен баща на три деца, използва за подслаждане на чая си.

Според обвиняващия документ агентите го заподозрели в транспортиране на течен метамфетамин и го арестуват.

Лабораторните резултати от Мериленд отнемат повече от две седмици, но са отрицателни. Хоутън си помислил, че това е краят на това. Но сбъркал.

Бутилките били изпратени във втора лаборатория в Джорджия, след като първата била преценена като недостатъчно оборудвана за анализ на течностите.

Въпреки че има зелена карта, която му предоставя законно пребиваване в Съединените щати, арестът на Хоутън прерасна в задържане от имиграционната служба на САЩ.

Адвокатът му имал огромни затруднения да се свърже с имиграционните власти.

Правителството на САЩ бе частично затворено в резултат на бюджетна безизходица между президента Доналд Тръмп и демократите заради искането му за финансиране за изграждане на стена на границата с Мексико.

Междувременно тестовете в Джорджия накрая потвърдили, че Хоутън наистина превозва мед. Той бе освободен на 21 март, 82 дни след завръщането си от ваканция.

Неспособен да работи три месеца и далеч от децата си, Хоутън загуби двете си работни места като чистач и строителен работник.

„Те объркаха живота ми“, каза той пред „Вашингтон пост“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна