Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската лира удари близо 3-годишно дъно под 1,2000 долара на фона на царящия Брекзит хаос

Британската лира падна рязко под 1,2000 долара към най-ниско ниво от октомври 2016-а година около 1,1960 щатски долара на фона на царящия хаос около Брекзит.

Негативно влияние оказват засилващите се спекулации, че премиерът Борис Джонсън ще поиска провеждане на предсрочни общи избори в Обединеното кралство (вероятно на 14-ти октомври?), ако днес или утре мнозинството депутати от парламента на страната гласуват законопроект, забраняващ Брекзит без сделка и принуждаващ правителството да направи ново тримесечно отлагане на датата за излизане на Великобритания от ЕС от 31-ви октомври тази година на 31-ви януари 2020-а година.

Преди началото на днешните ключови дебати в Камарата на общините паундът поевтинява с 0,6% към 1,1960 долара, пробивайки по този начин под психологическата бариера от 1,2000 за пръв път от началото на 2017-а година и достигайки най-ниско ниво от октомври 2016-а година.

Според редица анализатори британската лира може да остане под натиск от продажби какъвто и да е бъде изхода от тазседмичните ключови дебати в парламента на страната.

Ако депутатите не успеят да удължат (с три месеца?) крайния срок за Брекзит, Великобритания най-вероятно ще остане на пътя на напускане на ЕС без сделка на 31-ви октомври, което определено е негативно за паунда.

Ако те все пак успеят да наложат удължаване на крайната дата на Брекзит, това може да накара премиерът Борис Джонсън да изпълни заканата си за свикване на предсрочни общи избори най-вероятно на 14-ти октомври. Провеждането на предсрочни избори пък може да подсили допълнително и без това витаещата висока несигурност, тъй като или тези избори ще засилят позицията на настоящия премиер Джонсън (ако той ги спечели) за твърд Брекзит без сделка с ЕС, или пък ще доведат на власт лейбъристите на Джеръми Корбин, или пък резултатите няма да доведат до отчетлив победител и до парламент без ясно изразено работещо мнозинство.

Всичко това може да доведе до задълбочаване на спада на британската лира и тя може дори да опита тест на тридесетгодишното рекордно дъно около и малко под 1,1800 долара , достигнато по време на нейния срив в началото на октомври 2016-а година - няколко месеца след шокиращата подкрепа за Брекзит през референдума от юни 2016-а.

Британската лира губи позиции и спрямо останалите основни валути, като се понижава към двуседмично дъно от 1,1851 швейцарски франка и към триседмично дъно от 126,67 японски йени, докато еврото поскъпва с 0,4% към двуседмичен връх около 0,9148 паунда (най-високо ниво от 22-ри август насам).

Графика британска лира/американски долар

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна