Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нисан" обмисля да се изтегли от пазара в Южна Корея

Японският автомобилен гигант "Нисан" (Nissan Motor Co.) обмисля да се оттегли от Южна Корея, съобщи в петък "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според източниците производителят на автомобили вече няколко месеца анализира дали да продължи да продава свои коли в в Южна Корея. В последно време обаче той значително е ускорил темпа на дискусиите по този въпрос, тъй като отношенията между двете страни се влошиха значително.

Ръководителите на компанията също така оценяват бъдещото участие на компанията в автомобилния завод в град Пусан, Южна Корея, който е собственост на Renault Samsung Motors и където се произвеждат спортни модели, които Nissan също така произвежда във фабриките си в Япония и в САЩ.

Информацията идва в момент, когато отношенията между Япония и Южна Корея спаднаха в последно време до нова най-ниска точка, след като управляващите в Токио наложиха търговски ограничения върху износа за Сеул на химикали, използвани при производството на дисплеи на смартфони и на микрочипове.

През миналата седмица властите в Южна Корея пък обявиха, че Сеул може да отмени решението си да прекрати Споразумението за обща сигурност на военната информация (GSOMIA) - пакта за споделяне на разузнавателна информация с Япония, ако Токио отмени наложените ограничения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна