Eмисия новини
от 04.00 часа

Отслабване на опасенията за рецесия след изненадващо добро представяне на икономиката на Великобритания през юли

През юли икономиката на Великобритания се върна на пътя на растеж благодарение на добро представяне на сектора на услугите, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат да отслабят опасенията, че петата по сила икономика в света рискува да се окаже в рецесия за пръв път от края на последната глобална финансова криза с оглед на ескалиращата Брекзит криза.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши през юли с 0,3% спрямо юни, когато остана на нивото от предходния месец, докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромна експанзия от 0,1 на сто. Това представлява най-добър икономически растеж от януари насам.

Основна причина за силния растежа на британската икономика през юли е разширяването на сферата на услугите, която по-принцип формира близо 80% от БВП, с 0,3% на месечна база след четири месеца на стагнация, отбелязвайки най-солидно повишение от ноември 2018-а година.

Изненадващо повишение през юли с 0,3% отбеляза и промишленото производство, докато строителството нарасна с 0,5 на сто.

От ONS обаче отбелязаха, че докато най-значимата част от икономиката в лицето на сектора на услугите се върна на пътя на растежа през юли, основната картина показва, че растежът на услугите отслабва в рамкита на 2019-а година.

През трите месеца до края на юли БВП на Великобритания остана на нивото от предходните три месеца (до края на април) и след свиване с 0,2% през второто тримесечие. В периода април - юли промишленото производство нарасна с цели 1,1%, а секторът на услугите с 0,2%, докато строителството се сви с 0,8 на сто.

Днешните по-силни от очакваното данни предполагат, че британската икономика е малко вероятно да изпадне в рецесия през третото тримесечие на годината (спад на БВП за две поредни тримесечия).

Дали темпът на икономически растеж ще се покачи или ще спадне през следващите тримесечия ще зависи почти изцяло от Брекзит (от конкретната дата и условията по излизане на Великобритания от ЕС) и от резултатите от очертаващите си предсрочни избори на острова.

Британската лира реагира позитивно на по-добрите от очакваното данни, поскъпвайки с 0,6% към 6-седмичен връх около 1,2384 щатски долара, като в същото време еврото поевтинява с 0,45% към 7-седмично дъно от 0,8905 паунда.Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41