Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото у нас депо за опасни отпадъци

7
Снимка: Радио Шумен

Площадка за събиране на опасни отпадъци от бита заработи днес в Шумен. Тя е финансирана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, а годишният капацитет на депото е 35 000 тона. Четирима работници отговарят за събирането и съхраняването на отпадъците. Назначени са и трима шофьори.

Площадката е изградена в последната отбивка вляво на бул. „Симеон Велики“, малко преди изхода на града в посока Варна.

„Основната цел е опасните отпадъци да не отиват в казаните за битова смет, а оттам в нашето депо, тъй като там могат да замърсят реките и водите“, обясни Боян Тодоров, зам.-кмет по строителство и екология в Община Шумен.

Това е първата завършена площадка за опасни отпадъци от бита в България. Втората все още се строи в Разград. Шуменското съоръжение струва малко над 1.8 млн. лв.

"На площадката може да отиде всеки гражданин и да занесе своите отпадъци, а мобилните пунктове ще обслужват както Община Шумен, така и останалите седем общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците“, добави Живка Атанасова, гл. експерт по екология.

Графикът на мобилните пунктове ще бъде обявен по-късно в сайта на Община Шумен, както и пълният списък с опасните битови отпадъци, които могат да бъдат предавани от днес на площадката в Шумен. Там можете да транспортирате основно бои, лакове, разтворители, грундове, негодни перилни и почистващи препарати, препарати за растителна защита, спирачни, антифризни течности, лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, лампи, акумулатори, излезли от употреба батерии, както и продукти, свързани с грижите за домашните любимци.

Шуменци да разчистят домовете и гаражите си до 7 декември, това е призивът на гл. експерт по екология в Община Шумен. Събраните опасни битови отпадъци дотогава ще бъдат извозени и предадени със средства по Българо-швейцарската програма.

На въпрос на репортер на Радио Шумен дали след това услугата ще повиши общинската такса смет, Атанасова отговори, че е рано да се правят прогнози за корекции. Тя обаче напомни, че таксата не е променяна от 2013 г.

Съоръжението ще работи в понеделник от 8:30 до 17:00 ч., от вторник до петък от 8:30 до 18:00 ч. с обедни почивки от 13:00 до 13:30 ч. В събота депото ще приема опасни отпадъци от бита от 9:00 до 13:00 ч.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна