Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обмисля ограничена временна търговска сделка с Китай, за да забави въвеждането на новите тарифи

висш служител на Белия дом обаче отрече информацията

Служители на администрацията на президента Доналд Тръмп са обсъдили предложение за ограничено временно търговско споразумение за Китай, което би забавило или дори отменило за пръв път някои от предстоящите нови американски митнически тарифи в замяна на ангажименти от страна на Пекин относно интелектуалната собственост и за покупки на селскостопански стоки от САЩ, съобщава Блумбърг, цитирайки петима неназовани свои източници от Белия дом.

Според тях, през последните дни някои от най-висшите съветници по търговия на президента Тръмп са обсъждали подобен план като подготовка за нови два кръга от преговорите лице в лице с китайски преговарящи във Вашингтон, които разговори трябва да се проведат през следващите седмици.

Източниците на Блумбърг отбелязват, че Доналд Тръмп все още не е дал окончателно съгласие за подобно временно ограничено споразумение с Китай, което на практика би замразило търговската и митническата война.

Според тях предложението отразява загрижеността за негативно въздействие върху американската икономика от по-нататъшна ескалация на търговски конфликт преди президентските избори в САЩ следващата есен.

В информацията на Блумбърг също така се съдържа и предложение за допълнително забавяне на ескалацията на тарифите, които трябва да влязат в сила през октомври и тези, които се планира да влязат в сила през декември.

Междувременно неназован висш служител на Белия дом отрече информацията, че американската администрация обмисля да постигне ограничена временна сделка с Китай в опит да забави планираното по-нататъшно увеличаване на митническите тарифи.

Според този източник е "напълно невярно", че Белият дом обмисля временна търговска сделка.

Пекин обаче обмисля да промени хода на преговорите.

Според "Уолстрийт джърнъл" Китай се стреми да ограничи степента на текущите търговски преговори със САЩ в опит да преодолее сегашната безизходица. Отделянето на търговските въпроси от въпросите, свързани с националната сигурност, би помогнало на двете преговарящи страни да намерят изход от многомесечната безизходица и да се разрешат на първо място някои от по-належащите проблеми.

Източниците на "Уолстрийт джърнъл" отбелязват, че подобен двупосочен подход би изисквал и създаването на отделен екип, който да се занимава само с въпросите на националната сигурност.

Промяната в подхода на Китай идва в светлината на последното сближаване на отношенията между двете държави след решението на САЩ да отложи с 15 дни планираното увеличение на тарифите на китайски стоки за 250 млрд. долара и последвалото намерението на Пекин да изключи определени американски продукти от новите по-високи китайски мита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна