Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Фил Хоган вижда известен оптимизъм относно Брекзит преговорите

Борси Джонсън ще разговаря в понеделник с Жан-Клод Юнкер по въпроса за Брекзит

Фил Хоган. еврокомисар по търговията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият комисар по търговията на Европейския съюз Фил Хоган заяви в петък, че вижда "известна причина за оптимизъм" относно пробив в преговорите за осигуряване на контролирано излизане на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит със сделка), съобщи ирландският телевизионен оператор RTE, цитиран от Ройтерс.

"Последните събития в Лондон ни дават повод за известен оптимизъм", посочи г-н Хоган по време на своя реч на конференция в Ирландия.

"Все още има ясни пътища за намиране на разумен изход от тази злощастна ситуация", посочи той и добави, че последните събития в британския парламент "подобриха вероятността от по-нататъшно удължаване на срока на Брекзит".

Според него е задължение на Великобритания да намери работещо решение по въпроса за ирландската граница.

Не на това мнение обаче е премиерът на Република Ирландия Лео Варадкар, който смята, че пропастта между Великобритания и ЕС по отношение на Брекзит е "много голяма", визирайки основното разногласие между Лондон и Брюксел по въпроса за предпазния ирландски граничен механизъм.

"Винаги сме казвали, че сме склонни да проучваме алтернативни договорености ... Но засега мисля, че е справедливо да кажем, че това, което виждаме, е много по-малко от необходимото", посочи Варадкар в интервю пред ирландското радио RTE.

"Пропастта е все още много голяма", допълни той.

Междувременно стана ясно, че британският премиер Борси Джонсън ще се срещне с настоящия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер в понеделник, за да обсъдят Брекзит, заявиха от "Даунинг стрийт" 10.

Джонсън се стреми да предоговори сделката за Брекзит, която неговият предшественик Тереза Мей постигна с ЕС, преди планираното излизане на Великобритания от единния блок на 31-ви октомври.

Той също така ще проведе разговори и с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна