Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салвини заплаши новото италианско правителство със серия от референдуми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодясната италианска партия „Лига“ ще инициира серия от референдуми в опит да потопи реформите, планирани от новото правителство, заяви днес лидерът ѝ Матео Салвини, който нарече доскорошните си коалиционни партньори „предатели“, предаде Ройтерс.

„Лига“ управляваше с антисистемното движение „Пет звезди“ в продължение на 14 месеца, преди Салвини да сложи край на съюза в опит да предизвика предсрочни избори, които да го изведат до самостоятелно управление.

Но в шокиращ за него обрат „Пет звезди“ се коалираха с бившия си враг – проевропейската лявоцентристка Демократическа партия, и създадоха нов кабинет, изоставяйки Салвини в опозиция.

„Ще предизвикаме тези предатели, които са затворени дaлеч в своите офиси“, заяви лидерът на „Лига“ пред хиляди привърженици в Понтида, северния регион Ломбардия, която се смята за духовен дом на крайната десница.

„Идните месеци ще има правителство на народа“, закани се Салвини и обеща референдуми срещу планирано законодателство, включително евентуална промяна в изборния закон, която ще затрудни „Лига“ да вземе властта в бъдеще.

Референдум в Италия може да бъде проведен, ако поне 500 000 гласоподаватели подпишат петиция за такъв. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна