Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо увеличаване на месечната инфлация в България през август

Годишната инфлация стабилизира на юлското ниво от 2,9 на сто

Снимка: БГНЕС

През август 2019 година потребителските цени в България се увеличават слабо след техен силен ръст месец по-рано, докато годишната инфлация стабилизира на нивото от юли, продължавайки да отстъпва от петгодишният връх, отчетен през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,8% (най-солиден месечен растеж на инфлацията от началото на 2017-а година насам).

На годишна база потребителската инфлация през август нарасна за втори пореден месец с 2,9% и след като през април тя достигна отново петгодишният връх от 3,7%, отчетен през октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода септември 2018 - август 2019 нараства с 3,2% спрямо периода септември 2017 - август 2018 година.

                                                               Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

През август цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,4% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,1%, а цените на облеклото и обувките отчитат силно понижение с 3,3 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,2% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - с 0,5%, докато транспортните цени остват на нивото от юли. Повишение с 0,2% в края на летния отпускарски месец бележат цените за развлечения и култура, а за ресторанти и хотели - увеличение с 0,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през август с 0,2% спрямо юли, когато нарасна с цели 1,3%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо август 2018-а) се забави до 2,5% от 2,6% месец по-рано, продължавайки да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат през октомври 2018-а година.

Данните на НСИ са знак за известна стабилизация и дори за леко отслабване на инфлационния натиск в края лятото, но като цяло инфлацията се опитва да стабилизира под 3 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна