Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 48 убити при два бомбени атентата в Афганистан

Афганистански полицай на мястото на атентата на контролен пункт за предизборния митинг на президента Ашраф Гани в Чарикар – столица на централната провинция Парван.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 48 души бяха убити и десетки ранени при две самоубийствени бомбени нападения, извършени от талибани в Афганистан, предаде АФП. Едната атака бе срещу предизборен митинг на президента Ашраф Гани, а другата – в столицата Кабул.

При първата атака моторист се взриви на контролен пункт за митинг в Чарикар – столица на централната провинция Парван, на час път северно от Кабул, където президентът Гани говореше пред привърженици. Взривът погуби 26 души и рани 42-ма.

Само час по-късно друга експлозия, за която талибаните също поеха отговорност, разтресе централната част на Кабул край посолството на САЩ. В началото властите не дадоха данни за жертвите, но по-късно съобщиха, че са убити 22-ма души, а 38 са ранени.

Нападенията стават, след като по-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно прекъсна преговорите с талибаните за постигане на споразумение, позволяващо изтегляне на американски войски от тяхната най-дълга война, посочва АФП.

В изявление за медиите за поемане на отговорността за двете експлозии говорителят на талибаните Забихула Муджахид посочи, че атаката срещу митинга на Гани е целяла да провали изборите на 28 септември, на които президентът се бори за втори мандат.

„Вече предупредихме хората да не ходят на предизборни митинги, ако претърпят загуби, това си е тяхна отговорност“, се добавя в изявлението.

Сред жертвите на експлозията в провинция Парван има жени и деца.

Президентът Гани, който говореше пред привърженици по време на взрива, не е пострадал и по-късно осъди нападението.

„С продължаване на престъпленията си талибаните още веднъж доказват, че не се интересуват от мир и стабилност в Афганистан“, се посочва в изявлението на Ашраф Гани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна