Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ все още не са издали визи на Рохани и Зариф преди Общото събрание на ООН

Хасан Рохани и Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати все още не са издавали визи на висши ирански представители преди Общото събрание на ООН през следващата седмица в Ню Йорк, съобщиха в сряда ирански медии.

Според техни информации президентът Хасан Рохани и външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф могат да бъдат принудени да отменят планираното си пътуване до Ню Йорк, ако не им бъдат предоставени навреме американски визи. Съгласно договор за централата на Обединените нации в Ню Йорк между ООН и САЩ, Вашингтон е длъжен да издава визи на чуждестранните лица, които присъстват на събития в рамките на ООН.

Напрежението между САЩ и Иран се увеличи в последните дни, след като Вашингтон обвини Техеран в извършване на атаките с дронове срещу саудитски петролни съоръжения. Иран обаче продължава да отрича категорично тези обвинения.

По-рано тази седмица пък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "не би предпочел да се среща с Рохани по време на предстоящото Общо събрание на ООН", въпреки че по-рано този месец той намекна за провеждането на подобна среща.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна