Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на британската инфлация през август до 32-месечно дъно

През август потребителската инфлация във Великобритания на годишна база се забави изненадващо рязко до най-ниско ниво от края на 2016-а година насам, показват данни на официалната британска статистика ONS.

В същото време ONS отчете и най-слабо нарастване през юли на цените на жилища в Обединеното кралство от 2012-а година насам, тъй като слабостта на жилищния пазар в Лондон от последните месеци започна да се пренася и в останалите части на Великобритания.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през август с 0,4% спрямо юли, когато остана на нивото от предходния месец и при очаквания за растеж с 0,5 на сто.

На годишна база растежът на потребителската инфлация във Великобритания се забави изненадващо рязко до 1,7% от 2,1% през юли и при прогноза на финансовите пазари за инфлация от 1,9 на сто. Това е най-слабото повишение на потребителските цени в Обединеното кралство от декември 2016-а година и далеч под целевото инфлационни ниво на Английската централна банка от 2 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през август още по-слабо с 1,5% на годишна база след растеж с 1,9% месец по-рано и очаквания за увеличение с 1,8%, като по този начин основната инфлация нарасна с най-слабо темпо от ноември 2016-а година насам. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Изненадващо рязкото отслабване на инфлацията би трябвало да даде тласък на домакинските разходи, които да допринесат за растежа на британската икономика на фона на намаляващите бизнес инвестиции преди крайния срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31-ви октомври.

Според редица анализатори и икономисти обаче, това силно отслабване на инфлация може да се окаже само краткотрайно, тъй като обезценяващата се британска лира и по-високите цени на петрола след атаките на ключова петролна рафинерия на компанията "Сауди Арамко" могат да доведат до ново нарастване на потребителските цени през следващите месеци.

Британската статистика отчете и слабо нарастване на годишна база с едва 0,7% на цените на жилищата в Обединеното кралство през юли след повишение с 1,4% месец по-рано, като това представлява най-слабо нарастване на жилищните цени от септември 2012-а година, когато Великобритания продължаваше да се бори с негативните ефекти от последната глобална финансова и икономическа криза.

Според ONS цените на жилища бележат спад през юли в четири от деветте британски региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна