Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на Уолстрийт преди важното решение на Фед за лихвите тази вечер

Американските акции стартираха търговията на Уолстрийт в сряда с предпазливи понижения като инвеститорите са в напрегнато очакване на решението на Федералния резерв за лихвите по-късно тази вечер.

Негативно влияние върху началната търговия оказва драматичният спад на акциите на FedEx, след като късно снощи водещата в света компания за куриерски услуги представи по-слаби от очакваното резултати за последното тримесечие и намали своите прогнози за цялата финансова година, визирайки "растящите търговски напрежения" и глобалната икономическа слабост.

Индексът DJIA се понижава с 68 пункта (с 0,25%), широкият индекс S&P500 - с 0,28% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,32%.

Акциите на FedEx поевтиняват с близо 14%, като са на път да отбележат най-солиден дневен спад от близо 11 години  насам (от последната глобална финансова криза). Слабите финансови резултати на компанията се отразяват негативно и на акциите на нейния основен конкурент в лицето на UPS. Акциите на UPS се понижават с 1,84%, тъй като инвеститорите се опасяват, че водената от президента Доналд Тръмп търговска война ще нареди на международния трафик и на тази голяма куриерска компания.

Драматичният спад на акциите на FedEx води до понижение с 1,65% и на т.нар. Dow Jones Transportation index, който включва компании от областта на транспорта.

Спад с 2,75% отчитат и акциите на Adobe Inc., въпреки че американската софтуерна компания разработваща софтуер за създаване на мултимедия и интернет приложения, представи малко по-добри от очакваното приходи и печалби през последното тримесечие, но в същото време прогнозира относително слаби приходи за настоящото тримесечие.

Вниманието на инвеститорите обаче е насочено към края на двудневното заседание на Федералния резерв по-късно тази вечер (от 21:00ч. българско време), което ще бъде последвано от пресконференция на шефа на централната банка на САЩ Джером Пауъл (от 21:30ч.).

Очакванията са, че Фед отново ще намали основната американска лихва с 25 базисни пункта до диапазона 1,75%-2,00%, след като през юли централната банка на САЩ понижи федералната фондова лихва за пръв път от едно десетилетие насам. Икономистите и инвеститорите обаче изглеждат сериозно разделени по въпроса дали Фед ще прибегне и до третото намаляване на лихвите до края на годината с оглед на сравнително доброто състояние на американската икономика на фона на глобалното икономическо забавяне, търговската война САЩ - Китай и ескалацията на напрежението в Близкия изток, най-вече по отношение на Иран, след въздушните атаки през уикенда по ключова инфраструктура на саудитската компания "Арамко".

С оглед на това ще се следи внимателно и изявлението на Федералния резерв след края на днешното заседание и пресконференцията на Джером Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна