Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Германия с обща стратегия за борба с глобалното икономическо забавяне

Петер Атламайер, Олаф Шолц и Бруно Льо Мер (от ляво на дясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция и Германия се договориха за съвместна стратегия, която да отговори на глобалното икономическо забавяне във времена на международно търговско напрежение, заяви в четвъртък френският министър на финансите Бруно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

На съвместна пресконференция с министрите на финансите и на икономиката на Германия - Олаф Шолц и Петер Алтмайер, френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че стратегията се основава на три основни стълба: "продължаващо намаляване на публичния дълг там, където е необходимо, продължаващо провеждане на структурни реформи и бюджетни политики, които могат да поемат щафетата и да допълват паричната политика на Европейската централна банка".

Днешната двустранна среща е по повод 50-годишнината на френско-германския икономически съвет. Участие взеха и вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудиа Буш и управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало.

Ройтерс напомня, че френските управляващи са загрижени, тъй като Германия се колебае как да се измъкне от ръба на рецесията и желаят  Берлин да използва в по-голям степен големия си бюджетен излишък, за да подкрепи възстановяването на най-голямата европейска икономика.

Въпреки това, Льо Мер отбеляза, че докато има споразумение за подхода, остава открит дебата относно времето за действие.

Желаейки да подчертае френско-германското икономическо сътрудничество, той заяви, че пилотен завод във Франция за производство на акумулатори за електрически автомобили ще започне да работи през 2022-а година - две години преди да се отвори втора подобна фабрика в Германия - част от общоевропейски проект за конкуренция на доминирания от Азия пазар на батерии.

"Френската компания Saft, която е поделение на енергийния гигант Total ще поведе първия подобен консорциум", заяви френският финансов министър.

Коментирайки споровете за субсидиите между европейския производител на самолети "Еърбъс" (Airbus) и американския конкурент "Боинг" (Boeing), Бруно Льо Мер посочи, че Париж и Берлин се надяват на миролюбиво решение, като в същото време признае, че Европейският съюз може да бъде изправен пред американски санкции по този спорен въпрос.

"Ако САЩ наложат санкции, те трябва да знаят, че сме готови да реагираме, отново под егидата на Световната търговска организация", преди той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна