Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сауди Арамко" е уверена, че напълно ще възстанови производството си до края на месеца

Петролът бележи седмичен ценови ръст от 7% след въздушните атаки срещу саудитските петролни съоръжения

Ремонтни дейности на петролни съоръжения на "Арамко" в Хурайс
Снимка: Ройтерс

Саудитската петролна компания "Сауди Арамко" ( Saudi Aramco) е уверена, че ще се възобнови напълно производство си до края на септември в петролното находище "Хурайс", съобщи в петък изпълнителният директор на компанията.

"Хурайс" е едно от двете големи петролни съоръжения на "Сауди Арамко", заедно с находището Абкаяк, които бяха подложени на въздушни атаки през миналия уикенд, довели до драматично намаляване наполовина (или с 5,7 млн. барела дневно) на петролното производство в Саудитска Арабия.

"Арамко" е доставила оборудване от Съединените щати и Европа за възстановяване на повредените съоръжения, посочи Фахад Абдулкарим, генерален мениджър на петролната компания  за оперативната ѝ дейност в южната зона, по време на организирана от държавната фирма обиколка на международни репортери.

На репортери на Ройтерс бяха показани ремонтни дейности, включващи кранове, издигнати около две изгорели стабилизиращи колони, които са част от блокове за разделяне на нефт и газ, както и разтопени от въздушните атаки тръбопроводи.

"Работим неуморно 24 часа 7 дни в седмицата", отбеляза Абдулкарим и допълни, че нарушеното производството е било възстановено на 30% само 24 часа след самите атаки на 14-ти септември.

Вицепрезидентът на компанията за нефтените операции в южната зона - Халид Бурайк също изразни увереност, че "Сауди Армако" ще възстанови пълния си производствен капацитет в находището Абкаяк, което едно от най-големите съоръжения за преработка на петрол в света и което понесе още по-значителни щети от въздушните удари на 14-ти септември.

По-рано тази седмица бяха цитирани информации, според които "Сауди Арабия" е близо до възстановяване на 70% от загубеното производство в размер на 5,7 млн. барела на ден и че очаква до 2-3 седмици да се върне към пълния си производствен капацитет.

Въпреки всички тези изявления, инвеститори и анализатори продължават да се съмняват в способността за бързо възстановяване на производствените мощности. Техните съмнения изглежда подкрепени от вчерашна информация, според която Саудитска Арабия обмисля да внася петрол от свои съседи, включително цели 20 млн. барела от Ирак, тъй като продължава да изпитва затруднения при възстановяване на своя производствен капацитет.

Това води до ново поскъпване на петрола и през петъчната търговия, като фючърсите на петрола брент с доставка през ноември нарастват с 0,8% към 64,90 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври - с малко над 1% към 58,90 долара за барел.

Подкрепа за днешното поскъпване на петрола оказва и нарастващото напрежение в Близкия изток, след като водената от Саудитска Арабия коалиция започна военни операции в северния йеменски пристанищен град Ходейда. В същото време САЩ продължава да работи с европейски и държави от Близкия изток за създаване на коалиция, която да възпре евентуална заплаха от иранска атака в отговор на тези саудитски военни операции.

В рамките на отминаваща седмица двата основни типа петролни фючърси са на път да отбележат растежи между 6% и 7%, което би представлявало най-силното им седмично повишение от януари насам.

"Инвеститорите вероятно би трябвало да възприемат, че засега петролните цени вероятно ще стабилизират между $60 и $65 за барел, въпреки че рискът е от по-високи цени", отбеляза за Ройтерс Кристофър Ууд от финансовата компания Jefferies Group. Според него "основното послание от дрон атаките през миналия уикенд е уязвимостта на саудитската петролна инфраструктура".

Графика на петрола брент/щатски долар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна