Eмисия новини
от 19.00 часа

Българи в челните тройки при мъжете и жените в "Пирин Ултра" 66 км. ОБНОВЕНА

Старт по 66 км
Снимка: Таня Иванова

Владимир Милушев от Благоевград е победителят в най-трудния планински ултрамаратон в България “Пирин Ултра”. Той измина 160-километровото трасе за 32 часа и 13 минути. Това е втора победа за планинския бегач в тази дистанция след първото място през 2017 г., когато трасето беше с 10 км по-късо:

"Тази година беше по-трудно, защото беше малко по-дълго трасето, с повече изкачване сумарно, почти 11 000 метра, но за сметка на това пък беше по-красиво, защото видяхме повече от Пирин. Времето беше хубаво, беше хладно през нощта, но много студено чак не е било. Цялата втора половина беше трудна, след като почнаха да привършват силите, но става!" - каза пред БНР Владимир.

Владимир Милушев

При жените първа финишира Мая Танева от Асеновград (43:10:56). 

Близо 100 души стартираха в тази дистанция в полунощ на петък срещу събота. Повече от половината от тях се отказаха по трасето, което се оказа доста технично. 

Втори финишира Иван Геров (33:45:38), който и през 2017 г. зае второто място. Третото място сега е за Патрик Хротек (Patrik Hrotek), Словакия (33:47:26).

Мая Танева

В 8.00 тази сутрин (22 септември) беше и стартът по 66-километровото трасе на "Пирин Ултра", което е етап от Световните серии по скайрънинг. Сред стартиралите бяха и 20 топ атлети от цял свят. Световната шампионка Рагна Дебатс дойде за втори път в Банско, след като миналата година се отказа на Тевно езеро:

"Тази година дойдох отново в Пирин, за да видя цялото трасе и да му се насладя. Така че за първи път ще бягам вече по цялата дистанция”.

(Интервю с Рагна Дебатс очаквайте скоро по програма "Хоризонт"!)

Рагна Дебатс

Рагна победи и през сълзи сподели, че последните 50 метра са били особено вълнуващи за нея:

"Тогава си спомних за миналогодишната победа тук на съпруга ми Пере Аурел. Той направи наистина много добро състезание... Щастлива съм, че спечелих!":

Победител при мъжете е Бенят Мармисол от Франция (7:39:06), който миналата година беше втори и сега избухна в сълзи на финала. След него финишира Андер Иняра от Баския автономен регион на Испания.

Бенят Мармисол

Особена радост за публиката предизвикаха постиженията на българските представители в световния елит Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела, които влязоха в челните тройки, съответно, при жените и мъжете:

Антония Григорова

"Гоня отново топ 3, което, знаейки през какво съм минала последните месеци, е малко нереалистично, но със сигурност ще дам всичко от себе си" - сподели преди старта Антония, която миналата година завоюва бронзовия медал. След финала тя разказа, че се е движила по график, въпреки че е имала едно падане, за щастие - "без особени щети".

Иняра, Мармисол, Дизела

"В момента съм в добра форма и мисля, че, ако си изиграя картите добре, имам своя шанс да спечеля" - каза, от своя страна, преди старта Дизела, който в момента заема 13-ото място в световната класация по скайрънинг. На финала той изрази задоволство, че е финиширал с по-добро време (7:42:11), отколкото миналогодишния победител Пере Аурел (7:44:40).

Общо 500 души от 39 държави са участниците в тазгодишното издание на "Пирин Ултра". Награждаването на финалистите в най-дългата дистанция е утре, 23 септември.

Очаквайте разширен репортаж.


Още от