Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германия може би се намира в слаба рецесия

Експортно ориентираните дейности доведоха до неотдавнашно забавяне на най-голямата икономика в еврозоната, се посочва в редовен месечен доклад на германската Бундесбанк.

Анализаторите на централната банка отново посочиха, че има вероятност от свиване на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие след негово понижение с 0,1% през второто тримесечие, което ще означава за наличието на "техническа рецесия".

Според доклада на Бундесбанк обаче, това "все още не е повод за безпокойство".

"Подобна ситуация не означава непременно край на периода на икономическа експанзия, тъй като в този случай свиването на активност е ограничено до голяма степен само в промишлеността. Освен това, от днешната гледна точка, се очаква само лек спад на БВП като цяло ", посочва централната банка, определяйки текущото икономическо развитие като "циклично връщане към нормалност" и връщане леко назад от "прегряване" на водещата европейска икономика..

Данните за производството на автомобили показват солиден отскок през август, пазарът на труда е силен, строителният сектор "продължава да процъфтява", а потребителите са оптимистично настроени, отбелязва актуализираният доклад на Бундесбанк.

От друга страна обаче, централната банка продължава да подчертава за негативния ефект от търговското напрежение в глобален план. "С оглед на значителните рискове в низходяща посока на международната среда остава под въпрос, дали индустриалният сектор ще се възстанови преди неговата слабост да се разпространи в други икономически сектори“, се предупреждава в доклада на Бундесбанк.

Последният доклад на Бундесбанк е факт непосредствено след днешното слабо PMI бизнес проучване за септември, което не само предполага, че Германия вече се намира в рецесия, но и сигнализира, че цялата еврозоната се приближава към такъв негативен икономически сценарий.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна