Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Търговската война е "като голям тъмен облак" за световната икономика

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за бизнес телевизия CNBC в понеделник следващият ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че търговската война между Китай и САЩ е най-голямата заплаха за глобалната икономика.

Бившият изпълнителен директор на Международния валутен фонд заяви, че двустранните тарифи, които Китай и САЩ наложиха една на друга през последната година, ще отнемат 0,8% от глобалния икономически растеж през 2020-а година. Тя също така каза, че това би довело до по-малко работни места, по-малко бизнес и по-малко инвестиции, добавяйки, че търговският спор тежи "като голям тъмен облак над световната икономика“.

Кристин Лагард подчерта, че колкото по-дълго продължава търговската война, толкова по-голяма ще е несигурността, което ще накара инвеститорите и предприятията "да седят и да се чудят“ къде ще бъдат организирани веригите за доставки. Тя добави, че тъй като Европа и САЩ са приятели от десетилетия и векове, това не е връзка, която трябва се превърне в търговска война под каквато и да било форма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна