Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на потребителските нагласи във Франция през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната се подобри през септември за девети пореден месец, достигайки най-високо ниво от началото на 2018-а година, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие се повиши с един пункт до 104 пункта, нараствайки за девети пореден месец от многогодишно дъно от 86 пункта, достигнато през декември 2018-а година (най-ниско ниво от ноември 2014-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 102 пункта. По този начин индексът, измерващ нагласите на френските домакинства,  задържат стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта и вече достигна най-високо ниво от януари 2018-а година насам.

Подобрение за трети пореден месец отчита подиндексът, оценяващ мненията на френските домакинства относно техните финансови нагласи за следващите 12 месеца (повишение през септември до -2 от -4 пункта през август), както и подиндексът, измерващ потребителската способност за спестовност в бъдеще (до 4 от 1 пункт). Индексът, определящ стандарта на живот през изминалите 12 месеца също отбелязва подобрение (до -40 от -43 пункта) при стабилизация на очакванията за стандарта на живот в бъдеще (индекс на ниво от -22 пункта).

В същото време има рязко отслабване на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се понижи през септември до 1 пункт от 6 пункта през август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна