Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на фондовите борси след подновен оптимизъм за търговска сделка САЩ-Китай

Глобалните фондови борси се оцветиха в зелено по време на днешната търговия на фона на подновени надежди за търговска сделка между САЩ и Китай.

Повод за инвеститорския оптимизъм даде вчерашно изказване на американския президент Доналд Тръмп и днешно изявление на говорителя на китайското министерство на търговия, според което Пекин е в близка комуникация с Вашингтон и се подготвя за прогрес в търговските разговори през октомври.

Подкрепа за позитивната настройка на фондовите борси оказва и информация, че САЩ и Япония са успели да подпишат ограничена търговска сделка, която да елиминира митата и според която японската страна ще отвори своите пазари за американска селскостопанска продукция на стойност около 7 млрд. долара. Самата ограничена сделка обаче не адресира въпроса с автомобилните тарифи, но Доналд Тръмп сигнализира, че двете страни ще продължават да работят върху по-широко споразумение.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,7%, заличавайки напълно вчерашния спад с 0,6%, докато германският индекс DAX 30 се повишава с 0,5%, намирайки отчасти подкрепа и от последно проучване на GfK, показващо известно подобрение на немските потребителски нагласи за октомври.

Френският индекс CAC40 се повишава с 0,72%, а британският FTSE100 - с цели 1,05% благодарение на поредно поевтиняване на паунда с оглед несигурността около Брекзит и с оглед на добро поскъпване на акциите на европейските енергийни гиганти. Акциите на British Petroleum поскъпват с 1,95%, на Royal Dutch Shell - с 1% и на френската Total - с 0,55%.

На другия полюс са акциите на ABN Amro, като те поевтиняват с цели 10%, след като банката посочи, че холандската прокуратура я разследва относно превенция на пране на пари и на финансиране на тероризма.

Силно понижение с 9% бележат и акциите на  Imperial Brands, след като тютюневият гигант предупреди за по-слаби приходи в резултат на предизвикателствата на пазара на нейни продукти от следващо поколение (NGP) в САЩ. Американската администрация по храните и лекарствата се бори с електронните цигари след сигнали за поредица тежки белодробни заболяване, което изглежда са свързани с т.нар. "вайпинг" (акт на вдишване на дим чрез персонален изпарител, известен също и като електронна цигара).

Фючърсите на американските фондови индекси също отчитат повишения преди старта на търговията на Уолстрийт, тъй като инвеститорите отново се фокусират върху позитивните новини относно търговските преговори САЩ-Китай, оставяйки на заден план стартираното от Конгреса разследване по импийчмънт на президента Тръмп.

Фючърсите на индекса DJIA се повишават с близо 70 пункта (с 0,25%), на широкият индекс S&P500 - с 0,22% и на технологичния Nasdaq100 - с 0,15% преди началния сигнал на търговията на Уолстрийт.

Снощи и трите водещи американски фондови индекси приключиха търговията с доста добри повишения, като DJIA нарасна с 0,61%, S&P500 - с 0,62% и Nasdaq Composite - с 1,05%. Този ръст страна факт, след като Доналд Тръмп заяви пред репортери, че краят на търговската война САЩ-Китай може да се случи "по-скоро, отколкото си мислите" и повтори, че Китай желаят "много силно да постигнат сделка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна