Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано нарастване на продажбите на дребно в Германия през август

През август продажбите на дребно в Германия нараснаха очаквано, парирайки част от спада месец по-рано, показват данни на федералната статистика Destatis, които могат да отслабят опасенията, че рецесията в промишления сектор ще се разпространи и към сферата на услугите и върху потребителската активност..

Продажбите на дребно отскочиха през август с 0,5% спрямо юли, когато се свиха с 0,8%, съвпадайки с осреднената прогноза на финансовите пазари.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха с 3,2% след ръст с 5,2% през юли и очаквания за по-скромно повишение с 2,9 на сто.

Продажбите на нехранителни стоки скочиха с 4,1% на годишна база, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,7 на сто.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми, като днешните позитивни данни сигнализират, че разходите на домакинствата все още не изглеждат негативно повлияни от влошаващата се промишлената сфера и очакванията за техническа рецесия в Германия през третото тримесечие.

През миналата седмица икономическият институт GfK отчете подобрение на потребителските нагласи в Германия за октомври спрямо двегодишното дъно, достигнато през предходните два месеца, следвайки одобреният на последното заседание на ЕЦБ нов пакет със мерки за стимулиране на икономиката на  еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна