Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран би приветствал диалог със саудитците, ако поведението на Рияд се промени

Хасан Рохани, президент на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Иран Хасан Рохани е получил писмо от Саудитска Арабия и е отговорил, че Техеран е готови за диалог, ако поведението на Рияд се промени и ако войната в Йемен бъде прекратена, заяви в понеделник говорител на иранското правителство, цитиран от местни медии.

Говорителят Али Рабей посочи, че посланията на саудитците са били представени на Рохани "от лидерите на някои държави". Той добави, че ако Саудитска Арабия "наистина осъществи промяна в поведението си, ръководителят на Иран би приветствал това".

Али Рабий обаче не предостави информация относно точното съдържание на отправените от Саудитска Арабия послания.

Говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави пък заяви по-рано през деня, че атаките на йеменските бунтовници хуси срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия са били отбранителна мярка, предприета от смятаното за законно правителство на Йемен.

На 14 септември атаката с дронове и с крилати ракети беше насочена към ключовите петролни съоръжения Абкайк и Хурайс на компанията "Сауди Арамко", което доведе до временно преустановяване на почти половината от дневното петролно производство на Саудитска Арабия.

Въпреки че бунтовническото движение на хусите в Йемен пое отговорност за атаките, САЩ и Саудитска Арабия обвиниха за тези нападения Иран, а Техеран отрече многократно да е участвал в инцидента.

В края на миналата седмица Иран поиска Съединените щати да отменят наложените на Техеран санкции, за да се съгласи на преговори с Вашингтон, но САЩ отказаха отправеното предложение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна