Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Симон Боканегра" на варненска сцена днес

Историята на първия (и четвърти) генуезки дож - Симон Боканегра, оплетена в любов, политически противоречия и продължила повече от четвърт век вражда, представят тази вечер на сцената на Летния театър във Варна. Едноименната опера на Джузепе Верди е с начало в 19 ч. на основна сцена на операта.

Действието на операта се развива в Генуа в средата на XIV век, когато нафона на тежки политически събития, Симон Боканегра е разкъсван от мъчителни спомени за дъщерята на най-големия си враг Якопо Фиеско, в която е бил влюбен. Заговор слага край на живота му, но в последните си мигове Боканегра се помирява с Фиеско и открива щастието в очите на отдавна изгубената си дъщеря Амелия. Понастоящем Симон Боканегра е изобразен на главната фасада на Палацо Сан Джорджо в Генуа.

На операта "Симон Боканегра" - определяна като една от интересните творби в световния оперен репертоар, са ѝ нужни 23 години, за да спечели признанието на публиката. Първата ѝ премиера претърпява пълен крах през 1857 г.,

Любопитно е, че Верди първоначално сам написва сценарий, а 20 години по-късно я преработва. Големият успех на премиерата в Миланската Скала е през март 1881 г.

Със „Симон Боканегра“ Верди създава една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство. Във Варна ще имаме възможност да чуем българският оперен певец Кирил Манолов, обиколил в ролята на Симон Боканегра европейските сцени и сочен за един от най-добрите баритонови гласове в днешно време.

Диригент тази вечер е Николета Конти, режисьор е Деян Прошев.Сценографията е на Алесандра Полимено.Художник на костюмите е Александър Ношпал. Диригенти на хора е Цветан Крумов.

Освен Кирил Манолов в ролята на Симон Боканегра, ще видим Дария Масиеро от Италия в ролята на Амелия Грималди и Иван Момиров като Габриеле Адорно, също имена от съвременната световна сцена, както и певци и хорът на варненската опера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна