Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Тази година няма шанс за по-високи заплати на медсестрите, извежда в заглавие СЕГА. Директори на болници попариха надеждите на медицинските сестри за по-високи заплати тази година. В дебат в предаването "Неделя 150" по Българското национално радио, представители на областни и общински лечебници се оплакаха, че не са почувствали допълнителните пари в системата и финансите им са на ръба. Любопитен детайл от дискусията е, че МЗ е отказало да участва в нея, въпреки че все още не е отстранило щетите от лъжата с парите за медицинските сестри, която взриви съсловието в последните седмици. НЗОК също не е изпратила представител. На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв., заяви пред БНР д-р Васислав Петров, председател на Сдружението на областните болници. Подобни опасения изказа и шефът на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. В много областни болници средствата не достигат за повишаване на заплатите в такива размери, категоричен бе д-р Петров. 

2000 деца в риск са изведени от семействата им за година, четем също в СЕГА. На фона на истерията около "отнемането на деца" от последните дни шефът на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане Емил Тодоров огласи вчера тревожна статистика. 2000 деца в риск са изведени от семействата им през 2018 г. с мярка за настаняване при роднини, близки, приемно семейство или специализирана институция с цел да бъдат защитени животът и здравето им. 1058 пък са изоставени от своите родители. От януари до август тази година броят на децата с мярка за настаняване извън семейството е малко над 2000, като по всичко личи, че и тази година общо изведените и изоставени деца ще бъдат около 3000. Тодоров обаче увери, че няма случай, при който с лека ръка и без аргументи да се изведе дете от биологичното му семейство. 

Частните уроци поскъпнаха двойно, сочи ТРУД. Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на Националното външно оценяване (НВО) или т. нар. “малки матури” поскъпнаха драстично тази година, показа проверка на “Труд”. Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите. В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв. Най-титулуваните обаче обучават кандидат-гимназисти срещу 40 лв. за астрономически час. Въпреки солените тарифи кандидати има и дори родители са жалват, че не са успели да запишат детето си при даден именит учител, тъй като графикът му се е запълнил още в началото на лятната ваканция.

Две трети от кандидатите за програмисти не изкласяват, пише СЕГА. Две трети от учениците, започнали обучение по професия "приложен програмист" по програмата на просветното министерство "Обучение за IТ кариера", се отказват заради трудния материал. Това показват данни на МОН за изпълнението на проекта, който съществува от три години. Наскоро започна приемът на кандидати за тази учебна година. Обучението за IТ кариера започна през 2017/18 г. с 936 десетокласници. Идеята бе в продължение на 3 г. - последните три от гимназиалния етап - учениците да се научат да работят с различни операционни системи и езици за програмиране, да използват софтуерни инструменти, да прилагат основните видове алгоритми, да инсталират приложен софтуер, да тестват внедряване на приложения и др., като в крайна сметка придобият квалификация "приложен програмист". Тази година от първоначално записалите се обаче са останали едва 228 ученици, т.е. успеваемостта е едва 24%. През учебната 2018/19 г. обучение по програмата са започнали 742 ученици, като техният брой в момента е 321, т.е. 43% успеваемост. Общо за двете години от 1678 започнали обучение младежи да преминат в следващ етап са успели само 549 души, или около 33%.

БДЖ ще вози с 20 минути по-бързо, информира МОНИТОР. В конкуренция с рейсовете железниците ще возят до шест града с 20 минути по-бързо. От средата на декември, когато влиза в сила новият график за движение, пътниците ще стигат ускорено до Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Благоевград и Горна Оряховица. В опит да увеличи приходите ръководството на железниците е принудено и да осигури по-добро обслужване на пътниците. Затова при част от влаковете, в които се возят най-много пътници, ще се намали времето за пътуване. Но липсата на 20 локомотива ще продължава да пречи за изпълнение на разписанието и БДЖ ще влезе на куц крак в новия график, който ще влезе в сила от 15 декември.

Само 12 123 места за настаняване са се вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) до началото на октомври, когато изтече крайният срок, научаваме от друга статия в МОНИТОР. Броят им е близо наполовина по-малко от очакванията на туристическото министерство, показва справка на ведомството. Системата бе пусната в началото на февруари. Към 9 октомври най-много са регистрираните апартаменти за гости (4910), следвани от стаите за гости (2365) и къщите за гости (2063). В новата система хотелите са общо 2120, от които 937 са семейни, регистрираните бунгала са 218, а почивните станции – 118. Най-малко са излезлите на светло вилни селища - 3, а едва 5 са селищата за почивка.

Откриват реновираната столична улица "Малко Търново", пише 24 ЧАСА. Проектът "Улица на времето", който разказва истории и легенди за София чрез градски дизайн, е разработен от Филип Бояджиев и екипа - автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София. Обновяването на улицата се осъществи през летните месеци като дарение от строително-инвестиционната компания BLD към Столична община. Улицата е отново отворена за преминаване с подменена подземна инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветление и елементи. Проектът "Улица на времето" цели да превърне най-късата пешеходна улица в центъра на София в интерактивно преживяване, за да представя легенди и разкази от историята на града ни на посетители и минувачи чрез инсталации и елементи в градския дизайн.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна