Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж на индустриално производството в ЕС през август при стагнация в България

През август 2019-а година индустриалното производство в еврозоната и в целия  Европейски съюз успя да парира спада от предходния месец, но в същото време производството в България остана на нивото от юли, показват данни на Евростат.

Производството в рамките на еврозоната отскочи през август с 0,4%, заличавайки аналогичния по размер спад през юли, докато очакванията на финансовите пазари за малко по-скромно повишение с 0,3%. Това представлява първо нарастване на индустриалното и промишлено производство от три месеца насам, което сякаш е знак за известно отслабване на рецесията в промишления сектор на единния валутен блок.

В рамите на еврозоната понижение регистрират производството на стоки с недълготрайна употреба (спад с 0,3%), енергийното производство (с 0,4%) и производството на дълготрайни потребителски стоки (с 0,4%) при солидно нарастване на средствата за производство (с 1,2%).

Спрямо година по-рано обаче производството в еврозоната се сви през август с 2,8% след спад с 2,1% месец по-рано и очаквания за понижение с 2,5 на сто. Производството на годишна база в региона на единната валута нарасна за последно през миналия ноември.

Евростат представи данни, показващи слабо увеличение и на индустриалното производство през август в целия ЕС при стагнация в България.

Производството в ЕС се повиши през август с 0,1% след понижение с 0,1% през юли, като на годишна база индустриалното производство се сви с 2,0% след понижение с 1,2% през юли.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България обаче остана на нивото от юли, когато нарасна с 0,7%, отбелязвайки първо подобрение на месечна база от февруари насам. Това предполага, че промишленият сектор в нашата страна сякаш опитва да компенсира през третото тримесечие част от слабостта през периода април - юни.

На годишна база обаче промишленото производство в България се понижи през август с 1,3% след спад с 1,0% през юли и с цели 3,4% през юни. Това представлява свиване на производството спрямо година по-рано за трети пореден месец в рамките на настоящата година, след като промишленото производство в нашата страна се понижи за последно през декември 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна