Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция ще продължи военната операция в Сирия "докрай"

Реджеп Ердоган, президент на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че страната му ще продължи военната си операция срещу кюрдите и Ислямска държава (ИДИЛ)  в Северна Сирия, въпреки получаваните критики от партньорите в НАТО.

"Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия", посочи Ердоган пред репортери по време на визита в Баку. Той добави, че Турция възнамерява да проведе "напълно" военната операция до "самия ѝ победен край" и "да завърши това, което сме започнали".

"Ние сме решени да продължим операцията докрай, без да обръщаме внимание на заплахите. Битката ни ще продължи, докато не бъде постигната окончателна победа", подчерта той.

Ердоган също така нападна Европейския съюз и Арабската лига заради критиките им към турската военна операция и поиска международни средства за плановете на Анкара за "безопасна зона" в североизточна Сирия. Той се присъедини към президента на Съединените щати Доналд Тръмп в обвинението към кюрдските сили за освобождаване на затворници от ИДИЛ.

По-рано този месец турският президент призова членовете на НАТО да подкрепят операцията "Извор на мира" и определи като позитивно решението на САЩ за изтегляне на американските войски от региона.

САЩ, Европейският съюзи и в частното няколко европейски държави, включително Франция и Германия, осъдиха операцията на Турция и предупредиха Анкара, че може да се изправи срещу

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна