Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Нека Асад, Русия или дори Наполеон Бонапарт да защитават кюрдите от Турция

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в понеделник, че не трябва да зависи от американците да защитават кюрдите в Сирия от Турция и добави, че отговорността е на президента на страната Башар Асад и на неговата армия.

"След като победих на 100% халифата на Ислямска държава, аз преместих до голяма степен войските си от Сирия. Нека Сирия и Асад да защитят кюрдите и да се бият с Турция за собствената си земя. Казах на моите генерали: защо трябва да се бием за Сирия и Асад, за да защитаваме земята на нашия враг? " написа Тръмп в Туитър.

"За мен е добре всеки, който иска да помогне на Сирия в защитата на кюрдите, независимо дали е Русия, Китай или Наполеон Бонапарт. Надявам се, че всички се справят чудесно, ние сме отдалечение на 7 000 мили!", добави той.

През уикенда кюрдските сирийски демократични сили постигнаха споразумение с правителството на Асад за съвместна борба срещу Турция, след като Анкара започна офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия през миналата седмица. Преди това Тръмп взе решение да изтегли американските войски от Сирия, след като отказа да се присъедини към операцията на Турция, докато Русия настоя, че "дори не мисли" да се изправи срещу Турция.

В друга поредица от послания през Туитър Доналд Тръмп заяви, че той по-скоро ще се съсредоточи върху границата с Мексико, отколкото върху защитата на границите на Сирия и кюрдите.

"Някои хора искат Съединените щати да защитят границата на Сирия на 7000 мили от нас, която страна се управлява от Башар ал Асад, наш враг. В същото време Сирия и който те да изберат да помогне, иска естествено да защити кюрдите. Аз по-скоро бих се съсредоточил върху нашата южната граница, която се намира и е част от Съединените американски щати. И между другото, броят на имигрантите намалява и стената с Мексико се изгражда!", написа той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна