Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

На фона на истерията около "отнемането на деца" от последните дни шефът на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане Емил Тодоров огласи вчера тревожна статистика, съобщава СЕГА. 2000 деца в риск са изведени от семействата им през 2018 г. с мярка за настаняване при роднини, близки, приемно семейство или специализирана институция с цел да бъдат защитени животът и здравето им. 1058 пък са изоставени от своите родители. От януари до август тази година броят на децата с мярка за настаняване извън семейството е малко над 2000, като по всичко личи, че и тази година общо изведените и изоставени деца ще бъдат около 3000. Тодоров обаче увери, че няма случай, при който с лека ръка и без аргументи да се изведе дете от биологичното му семейство.

Само за няколко месеца София се изкачи нагоре в класацията за най-бърз ръст на цените на жилищата, информира от първа страница СЕГА. Имотите в столицата са поскъпнали с 9.6% през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата и това поставя града на 19- о място сред 150 други. Данните са на консултантската компания Knight Frank, която следи имотните пазари в световен мащаб. За сравнение, през първото тримесечие на годината столицата е заемала 34-то място в същата класация.  В подредбата на Knight Frank София е поставена в компанията на градове като френския Лион (20-о място) и холандския Утрехт (18- о място). Далеч след София по поскъпване на жилищата се нареждат големи европейски градове като Барселона, Мадрид, Париж, Франкфурт, Цюрих, Хамбург, Венеция и други. Средният ръст на жилищата на всички градове в класацията е 3.5% през второто тримесечие на годината. В 80% от включените в анализа градове цените вървят нагоре, но все пак има и такива, в които се бележи спад.

Цените на имотите в крайните квартали вървят нагоре. Причините за това са няколко, смята изпълнителният директор на агенция за недвижими имоти Полина Стойкова, продължава темата МОНИТОР. Според нея основно повишение се наблюдава в кварталите „Люлин“, „Обеля“ и „Полигона“. „Причина за това е, четам има активно ново строителство и се търсят жилища от тухла. „Обликът на крайните квартали се изменя и се появява строителство на високи цени, което дръпва средният показател за района“, каза още Стойкова. Новите сгради се строят на хубави места, където има връзка с метрото, магазините, детските градини и парковете. Така, с новото строителство и пренасочването, даденият квартал догонва по-скъпите с ръст от 10-15% в цените.

Близо 40 на сто от прехвалените от премиера Бойко Борисов български пътища са в незадоволително или лошо състояние, пише СЕГА. Това става ясно от Доклада за състоянието на безопасността на движението по пътищата в България, пуснат в правителствения Портал за обществени обсъждания. В документа, който е огромен по обем, се прави опит за обобщение на цялата картина на безопасността на движението с посочване на конкретни параметри, свързани със загинали, ранени, с поведението и подготовката на водачите и останалите участници в движението, със състоянието на автопарка, контролната дейност на пътя. Докладът очевидно е изготвен от създадената наскоро Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", която е към управлявания именно от Борисов Министерски съвет.

Никой не контролира отпечатването и разпространението на лотарийни билети у нас. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) няма законови правомощия, а Министерството на финансите (МФ) е без "функционална компетентност", съобщава СЕГА. В същото време намеренията за ограничаване на разпространението на билетчетата за търкане и на рекламата на хазарта изпаднаха в пълно забвение. Това става ясно от информация на Медиапул, откъдето са изпратили въпроси по закона за достъп до информация до МФ и ДКХ.  През 2018 г. са отпечатани 197 379 000 броя билети за моментни лотарийни игри, са отговорили от Министерството на финансите. На практика това означава, че за да се изчерпят всички талони, всеки пълнолетен гражданин в страната би трябвало да си е купил по 36 броя годишно. През 2019 г. към септември са отпечатани 121 641 400 билета. Най-много талони - 95% от общия брой, са отпечатани за фирмата "Ню Геймс" на бизнесмена Васил Божков, която провежда игрите на "Националната лотария". Държавният "Български спортен тотализатор" е отпечатал едва около 9.4 милиона билета през 2018 г., което е 4.8% от общия брой, става ясно още от отговора на МФ. 

12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите девет месеца на тази година. Сумата на установените забавени възнаграждения за периода намалява, защото през същия период на 2018 г. те са били 21 млн. лв., съобщават от Главна инспекция по труда, цитирани от МОНИТОР. Инспекцията извършва контрол в предприятия с поне един нает във всички икономически дейности, във всяко проверено предприятие се установяват нарушения както по отношение на безопасността на труда, така и на разпоредбите, касаещи осъществяването на трудовите правоотношения – нарушения, свързани с възникването им, с работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда, коментират още от ведомството. За деветте месеца на 2019 г. инспекторите са извършили близо 31 000 проверки в над 25 000 предприятия. От тях 21 623 са микро- и малките предприятия, а 3457 са средните и големите предприятия, които са били проверени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна