Eмисия новини
от 18.00 часа

ЕК нареди на производителя на микрочипове Broadcom да прекрати антиконкурентите си практики

След разследване, което започна през юни, Европейската комисия нареди на американския производител на микрочипове Broadcom да спре да прилага определени уговорки, определени в споразумения с шест от ключовите си клиенти, с цел "предотвратяване на сериозна и непоправима вреда на конкуренцията", гласи изявление на ЕК от сряда.

Поради доминиращата позиция на компанията на три отделни пазара - чип системите на сет топ бокс за телевизори, оптичните модеми и xDSL модемите - сега ЕС иска Broadcom да прекрати едностранно прилагането на антиконкурентните разпоредби, идентифицирани от Европейската комисия, и да информира клиентите си за това, като и да се въздържа от въвеждане на същите разпоредби или на разпоредби с равностоен ефект в други споразумения с тези свои клиенти.

"Поведението на Broadcom, при липсата на намеса, ще причини сериозни и необратими вреди на конкуренцията. Ето защо наредихме Broadcom незабавно да спре досегашното си поведение", заяви еврокомисарят, отговарящ за политиката на конкуренция - Маргрете Вестагер, коментирайки решението на ЕК.

След решението на ЕК акциите на Broadcom Inc. се понижава слабо с 0,11% на извънборсовата търговия, след като те поскъпнаха във вторник с малко над 3%.


Още от