Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева пред ТАСС: България и Русия ще си сътрудничат в сферата на културата

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

България и Русия се готвят да подпишат 5-годишна програма за сътрудничество в областта на културата и образованието. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в интервю за ТАСС преди визитата си в Москва на 21 октомври.

„Готова съм да обсъдя с министъра на външните работи Сергей Лавров сътрудничество с Русия в приоритетните за България въпроси от икономиката, енергетиката, туризма, транспорта. Придаваме също голямо внимание на сътрудничеството в сферата на културата и образованието. Последната програма за сътрудничество в тази област бе през 2012-2014 г. Смятам, че скоро можем да подпишем нова програма за сътрудничество в сферата на културата, образованието и науката за 5-годишен период“, каза Захариева.

По думите ѝ в Москва тя планира „обмен на мнения и по основни въпроси от регионалната и европейската сигурност“ с Лавров.

Захариева с удовлетворение отбеляза, че за последните година и половина между двете страни е възстановен политическият диалог на най-високо нови.

Миналата година на посещения в Русия бяха и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов. През март 2019 г. в София пък бе руският премиер Дмитрий Медведев. Радев се срещна с Путин и в рамките на международния икономически форум в Санкт Петербург през юни, а същия месец в Москва бе и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Смятам, че тези визити и срещи откриха нови възможности за развитие на различни направления от двустранното сътрудничество“, каза Захариева и изрази увереност, че „налице са стабилни възможности за реализиране на перспективния потенциал на взаимноизгодно и равноправно развитие на двустранните отношения между България и Русия“.

„Активизирането на политическия диалог трябва да намери изражение в разширяване на търговско-икономическите отношения“, убедена е тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна