Eмисия новини
от 11.00 часа

Зукърбърг: Без одобрение от САЩ, "Фейсбук" ще се откаже от проекта за криптовалута Либра

Показания на Зукърбърг пред финансовата комисия на Конгреса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Фейсбук" (Facebook) е против по-нататъшното продължаване на проекта Либра, ако новата криптовалута не получи одобрението на американските регулаторни органи и че водещата социална медия би излязла от Асоциацията "Либра" в случай, че другите нейни членове решат да пуснат дигиталната валута преди САЩ да подкрепи подобен ход.

Това заяви създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, но в същото време изтъкна, че се надява да не стане така.

Изказвайки се пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ, Зукърбърг добави, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Либра и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

Самият Марк Зукърбърг обаче сякаш не успя да адресира пред американския конгрес проблемите, свързани с прането на пари по отношението на криптовалутата Либра.

Той повтори, че компанията, която ръководи, е "ангажирана да получи всички одобрения преди пускането на Либра в САЩ и във всяка една друга държава".

На въпрос защо проектът "Либра" е бил изоставен от редица "стабилни партньори", включително от компании като MasterCard и Visa, Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на потенциалните партньори. Според него тези компании преразглеждат тяхното участие, тъй като проектът е "рисков" и е подложен на "голям контрол".

Зукърбърг се опита и донякъде се провали в опитите да облекчи опасенията на конгресмените по въпроса с изпирането на пари, след като те определиха новата дигитална валута като "перфектно средство за пране на пари". Един от конгресмените отбеляза, че не е възможно да има силна система против прането на пари и в същото време анонимни собственици на финансови портфейли с Либра, на което Зукърбърг отговори, че Либра ще прилага "същите стандарти" срещу прането на пари, както всяка друга "система от световна класа".


Още от