Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване сочи, че 80% от централите на въглища в ЕС са нерентабилни

ТЕЦ на лигнитни въглища в Боксберг, Германия. Правителствена комисия препоръча пълен отказ от въгледобива най-късно до 2038 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири от пет ТЕЦ-ове на въглища в ЕС са нерентабилни и заплашени от загуби в общ размер от близо 6,6 млрд. евро тази година, сочи публикуван днес доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, цитиран от Ройтерс.

По-ниските разходи за възобновяема енергия и по-ниските цени на природния газ са все по-конкурентни на въглищата в производството на енергия.

Също така на много електроцентрали на въглища трябва да бъдат монтирани по-скъпи технологии, за да бъдат спазени стриктните критерии на ЕС за качеството на въздуха от 2021 г. Увеличаващите се цени на разрешителните за вредни емисии също вдигат разхода, се казва в доклада.

Няколко страни членки са обявили планове изцяло да се откажат от ТЕЦ на въглища с времето, за да се съобразят с екологичните цели. Но някои други все още зависят от въглищата за по-голямата част от производството на електроенергия, като например Полша. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна