Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вот на доверие на правителството на малцинството предстои на 30 октомври

Лудовик Орбан представи новия румънски кабинет

Лидерът на Национално-либералната партия Лудовик Орбан
Снимка: Ройтерс

Лидерът на румънската Национално-либерална партия (НЛП) Лудовик Орбан, който беше номиран за премиер, обяви днес състава на правителството, който предстои да бъде подложен на гласуване в парламента, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Кабинетът включва 16 министерства и един вицепремиер. Ралука Туркан, бивш лидер на НЛП, е предложена за вицепремиер. За министър на финансите е номиниран Флорин Къцу, за министър на вътрешните работи - Марчел Вела, а за министър на външните работи - Богдан Ауреску.

Каталин Предою е предложен за министър на правосъдието - пост, който той заемаше в периода 2008-2012 г. Началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Николае Чука е номиниран за министър на отбраната.

„Идваме в много труден момент за страната. Не ни очакват нито аплодисменти, нито хвалби. Има големи очаквания от страна на румънците (. . .) Поставени сме в ситуация, в която трябва да решим бързо всички проблеми, които бяха създадени от управлението на Социалдемократическата партия (СДП). И нещо повече, да поставим основите на солидни реформи, които да доведат до модернизация, развитие и устойчив икономически растеж на Румъния“, заяви Орбан в началото на заседанието на Националното политическо бюро на НЛП.

Предстои списъкът с членовете на правителството и управленската програма да бъдат внесени в парламента, където ще бъдат подложени на дебати и гласуване на пленарно заседание на двете камари.

НЛП се треми към бързо приемане на годишния бюджет за следващата година и обещава да удържи бюджетния дефицит под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт съгласно правилата на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

В проект на управленската програма, изпратен до Ройтерс, се посочва, че партията иска да преразгледа и коригира всички „токсични“ данъци и съдебни мерки, наложени от отиващия си кабинет на Социалдемократическата партия през последните три години.

В документа се отбелязва, че правителството на малцинството, което се надява да получи парламентарен вот на доверие следващата сряда, ще бъде само с 16 министерства спрямо досегашните 24.

Национално-либералната партия на Румъния е част от семейството на Европейската народна партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна