Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици поведоха антиправителствени протести в Ливан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици ученици поведоха днес антиправителствени протести в Ливан, отказвайки да се върнат в клас, преди исканията на близо 3-седмичния протест да бъдат изпълнение, предаде АФП.

В столицата Бейрут десетки се събраха с развети ливански флагове пред министерството на образованието и се обявиха против сочения за корумпиран и некомпетентен политически елит.

„Какво да правя с дипломата си, ако нямам държава“, заяви един от учениците пред местна телевизия.

В най-големият, оглавен от ученици протест, тълпи се събраха на централния площад в южния град Сидон и настояха за по-добро образование и по-добри условия за учителите.

На север от Бейрут – в курортния град Джуния, ученици се мобилизираха срещу училищното ръководство, което обвиниха, че не им забранило участие в протестите.

Протестите, които започнаха на 17 октомври заради предложение за данък върху мобилни приложения за разговори, продължават, но днес сутринта нямаше блокади на ключови пътища.

Банките са отворени, а демонстрантите се събират пред сградите на държавни институции в нова тактика за втори пореден ден.

Най-значителната акция в столицата бе около Съдебната палата, където стотици настояха за независимо правосъдие и край на политическата намеса. По-малки групи се събраха пред централната банка, която обвиниха, че влошила икономическата криза в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна