Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноокръжната прокуратура разследва причините за смъртта на матроса

Снимката е с илюстративна цел
Снимка: poryazov.com

Военноокръжната  прокуратура в Сливен разследва причините за смъртта на военния водолаз матрос III клас Спас Пенчев в барокамерата на  МБАЛ - Варна към BMA-София . Работи се по три версии за инцидента – техническа неизправност на барокамерата, заболявания на починалия и нарушения на екипа провеждащ изследването. 

След инцидента под наблюдението на военен прокурор и в присъствието на съдебен лекар  е извършен оглед на барокамерата и тялото на починалия. Разпитани са тримата военнослужещи, които са били заедно с матрос  Пенчев в камерата, началникът на отделението по хипербарна и морска медицина и оператора, които са извършвали имитационните спускания. 

Барокамерата е запечатана, като към материалите по делото са  приобщени всички документи, касаещи техническото състояние и калибровката на съоръжението и медицинските изследвания на починалия военнослужещ. По случая е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от  болница  „Св. Ана“ – Варна. 

Назначено е хистологическо изследване на тъканите – за установяване на непосредствената причина за смъртта. 

Предстои назначаването на комплексна техническа експертиза относно състоянието на барокамерата и разпит на други свидетели, имащи отношение към  инцидента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна