Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-сдържано от очакваното свиване на китайския износ и внос през октомври

Китайският износ се сви през октомври за трети пореден месец, но доста по-малко от очакваното, докато вносът отбеляза спад за шести пореден месец, но също по-сдържано от пазарните прогнози. По-добрите данни могат да предоставят известно облекчение на втората по сила световна икономика на фона на отслабващо търговско напрежение между Пекин и Вашингтон в момент, когато двете страни се опитват да постигнат частична търговска сделка.

Според данни на Генералната митническа администрация на страната, общият китайски експорт се понижи през октомври с едва 0,9% на годишна база след спад с 3,2% през септември и очаквания за доста по-силно понижение с 3,9 на сто.

Общият внос в Китай пък се сви през октомври с 6,4% на годишна база след спад с цели 8,5% през предходния месец и осреднена прогноза на финансовите пазари за понижение със 7,9 на сто.

Сдържаното намаляване на износа допринесе за разширяване на китайския търговски излишък през октомври до 42,81 млрд. долара от 39,65 млрд. долара през септември и прогноза за позитивен търговски баланс на стойност около 40,80 млрд. долара.

Данните на Генералната митническа администрация също така показват по-добро от очакваното представяне на двустранната търговия със САЩ, като през октомври износът на китайски стоки за Съединените щати спадна с 16,2%, но след доста по-силен спад с 21,9% през септември. В рамките на октомври търговският излишък на Китай със САЩ се увеличи слабо до 26,42 млрд. долара от 25,88 млрд. долара месец по-рано, като от началото на годината китайският позитивен търговски баланс в двустранната търговия достигна 247,74 млрд. долара.

Въпреки на пръв поглед по-добрите китайски данни, редица икономисти посочват, че дори скорошно подписване на частично търговско споразумение между САЩ и Китай  е малко вероятно да помогне за увеличаване на износа и на производството през идващите няколко месеца. Това от своя страна предполага, че ще са необходими допълнителни стимулиращи мерки от страна на управляващите в Пекин, за да се предотврати по-рязко забавяне на растежа на втората по сила световна икономика.

Все пак октомврийските търговски данни идват в момент на отслабване на напрежението между САЩ и Китай, съпроводено с опит за подписване на т.нар. "първа фаза" от двустранната търговска сделка. Това е съпроводено и с отлагане на планираните нови двустранни митнически тарифи, като досега Доналд Тръмп отмени насроченото за 15-и октомври увеличаване на митата от 25% на 30% върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара. Очаква се като част от очакваната търговска сделка САЩ да отменят и планираното за 15-и декември вдигане на митата на още китайски стоки за 156 млрд. долара, включващи мобилни телефони, лаптопи и играчи.

В четвъртък китайското търговско министерство пък заяви, че Пекин и Вашингтон са се съгласили на постепенна и пропорционална отмяна както на съществуващи, така и на планирани в бъдеще двустранни митнически тарифи, за да приключат успешно "първата фаза" от търговското споразумение между САЩ и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна