Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питър Наваро: САЩ само желаят да отложат китайските тарифи, но не и да ги отменят

Инвеститорите на Уолстрийт изглеждат по-предпазлви след коментарите на Наваро

Питър Наваро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви в петък, че Съединените щати са готови само да отложат планираните за 15-и декември нови тарифи за вноса китайски стоки за над 150 млрд. долара, като част от "първата фаза" на търговска сделка с Пекин, предаде репортерът на телевизия Fox Business Едуард Лорънс.

Останалите вече съществуващи тарифи, за които Пекин настоява да бъдат отменени като част от "първата фаза", обаче ще бъдат използвани от Вашингтон като лост за преговорите за постигане на окончателно търговско споразумение с Китай, посочи Наваро.

Той направи подобно изказване и в ранните часове на деня, когато заяви, че "към момента няма споразумение за премахване на някоя от тарифите като условие за "първа фаза" на търговската сделка" и че "единствената човек, който може да реши това е президентът Тръмп". Пред телевизия Sky News Наваро отбеляза, че не е запознат с предишно изявление на директора на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу, в което той каза, че "ако бъде постигната първа фаза от търговската сделка, ще има тарифни споразумения и отстъпки".

Тези негови коментари сякаш противоречат на изявление на китайското министерство на търговията от четвъртък, според което двете страни са се съгласили да отменят съществуващите тарифи като част от частичната търговска сделка.

Именно това изказване на китайското министерство на търговия беше в основата на поредното възходящо движение на Уолстрийт в четвъртък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха нови исторически върхове, нараствайки съответно  0,66% до 27 674,80 пункта и с 0,27% до 3085,18 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite пък нарасна с 0,28% до 8434,52 пункта, след като по-рано през деня достигна рекорден връх от 8483,16 пункта.

Коментарите на Питър Наваро обаче парираха част от инвеститорския оптимизъм относно търговската сделка САЩ-Китай, като и трите основни американки фондови фючърси бележат слаби понижения преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с едва 0,01%, на S&P500 - с 0,1% и на Nasdaq100 - с 0,17%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени