Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад в Токио за новия японски император

4
Император Нарухито носеше ордена на Хризантемата, а съпругата му Масако - диадема, наследена от предишната императрица Мичико.
Снимка: БТА

Хиляди японци, размахващи националния флаг, приветстваха днес новия си император Нарухито и императрица Масако, на тържествен автомобилен парад в Токио по случай възкачването му на трона, предаде БТА.

Парадът първоначално беше насрочен на 22 октомври, но бе отложен заради тайфуна Хагибис, който няколко дни преди това уби над 80 души и причини огромни щети.

Кортежът потегли от двореца към резиденцията Акасака в 15 часа местно време по маршрут с дължина 4,6 километра. Начело се движеше открит черен седан Toyota Century с императорската двойка, следван от близо 30 автомобила с представители на правителството, включително премиера Шиндзо Абе, съпроводени от 18 мотоциклета и полицейски коли.

Нарухито беше в черен фрак и носеше ордена на Хризантемата. Масако беше облечена в дълга бяла рокля и носеше диадема, наследена от предишната императрица Мичико.

Новият император на Япония се възкачи на престола на 1 май, след като 85-годишният му баща абдикира заради преклонната си възраст.

Церемонията по интронизацията на 126-ия император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години, се състоя на 22 октомври в императорския дворец в Токио.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна